Gemeente Doesburg

Doesburg aan de IJssel

Op het snijvlak van de Achterhoek, de Veluwe en de Liemers ligt de Gelderse Hanzestad Doesburg. De historische rijkdom van deze stad aan de IJssel is af te lezen aan de prachtige gevels en het ongeschonden middeleeuwse stratenpatroon. Doesburg is sinds 1237 ‘stad’ en De Waag uit 1478 is het oudste restaurant van Nederland. De musea prikkelen alle zintuigen. Historische informatie is te vinden in de Roode Toren en Lalique Museum Nederland is gewijd aan de Da Vinci van de juwelen- en glaskunst René Lalique. Natuurlijk breng je ook een bezoek aan het Mosterdmuseum en proef je de echte Doesburgse mosterd. Ontdek al dwalende door de kronkelende straatjes welke bijzondere winkeltjes daar verborgen zijn en hoe goed de Doesburgse mosterdsoep smaakt in de knusse bistro’s en restaurants. Voel de frisse bries van de IJssel die door de eigentijdse architectuur van de Italiaanse architect Adolfo Natalini met de binnenstad verbonden is. Regelmatig verlevendigen culturele manifestaties en festivals het gemoedelijke stadscentrum.

Geniet langer van deze ontspannen sfeer en verblijf in een eigentijdse hotelkamer aan de IJssel of een B&B in één van de monumentale panden. Ontdek Hanzestad Doesburg op www.bezoekdoesburg.nl of laat je inspireren op Instagram en Facebook.

Op deze plek staat een ingesloten video die van YouTube afkomstig is. Om de inhoud te kunnen zien dien je eerst expliciet toestemming te geven dat YouTube cookies op jouw apparaat mag plaatsen.

Open cookievoorkeuren

Doesburg : Hanzestad voor levensgenieters

De Hanzestad is door de eeuwen heen het trefpunt geweest voor actieve burgers en kooplieden. Historische panden zoals De Waag en het Stadhuis getuigen van deze periode. Doordat Doesburg in de oorlog grotendeels gespaard is gebleven en doordat de panden pas aan het einde van de twintigste eeuw zijn gerestaureerd, is een straatbeeld met een geheel eigen karakter ontstaan waar het goed toeven is. Er is altijd wel een gezellig terrasje in de buurt om na te genieten van de indrukken en de bijzondere ontmoetingen.

Een heel bijzondere sfeer

De historische binnenstad van Doesburg ademt een rustgevende statigheid uit. Panden, die al honderden jaren langs de kronkelende steegjes prijken, vormen het podium voor een ongebruikelijke ervaring. Originele winkeltjes zijn gevestigd in gebouwen waar al eeuwen lang de goederen verhandeld worden. Opvallend zijn de vele knusse terrasjes op kleine pleintjes of levendige kruispunten. Mensen hebben de tijd en genieten van de ongeschonden of goed gerestaureerde schoonheid.

Doesburgse musea

In Doesburg vindt u heel bijzondere musea: wereldwijd zijn er drie musea die de werken van de Da Vinci van de glaskunst René Lalique (1960 – 1945) ten toon stellen. Het Doesburgse museum verkoopt als enig in Nederland ook de bekende Lalique parfums, die ook in de exclusieve verpakkingen te krijgen zijn. Het Mosterdmuseum is feest voor alle zintuigen. De oude mosterdfabriek is uitgebreid met een museumgedeelte waar u het hele proces op de voet kunt volgen. Het historisch museum de Roode Tooren neemt u mee terug in de tijd. Gebruiksvoorwerpen getuigen van lang vervlogen tijden.

 

Verblijven in Doesburg

Voor iedereen is er een geschikte accommodatie te vinden in Doesburg: het hotel aan de IJsselkade met uitzicht over de rivier, een heerlijke Bed and Breakfast in een van de monumentale panden, of anders een compacte wooneenheid op de campings aan de Oude IJssel tak.

Doesburg actief

Ontdek al dwalende door de steegjes welke bijzondere winkeltjes daar verborgen zijn. Proef hoe goed de Doesburgse mosterdsoep smaakt in de knusse bistro’s en restaurants. De wandelaar en de fietser vinden er een Hanzeroute. Vele routes voeren vanuit Doesburg door de schilderachtige omgeving.

Moderne architectuur

De eigentijdse architectuur van de Italiaanse architect Adolfo Natalini verbindt de historische binnenstad met de levendige IJssel. De grachtenwoningen, gecombineerd met dijkappartementen en een toren van 12 bouwlagen geven de stad een herkenbare en eigentijdse dimensie. De promenade nodigt uit tot flaneren en ontspannen. Let op de opvallende woningen, uitgevoerd in bakstenen en de zink accenten die prachtige aansluiten bij het water en de lucht.

Evenementen

Op de eerste zondag van de maand zijn in Doesburg alle ateliers open voor de Culturele Zondag. Het kunstminnend publiek stroomt in grote getalen toe en er heerst een gezellige drukte in de stad. Elke maand is er wel een evenement in de stad. De VVV pagina geeft hierover meer informatie. Bijzonder zijn de Hanzefeesten, waarbij de binnenstad een dag lang wordt omgetoverd naar de Middeleeuwen. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier verschillende video's over de evenementen die in de Doesburg plaatsvinden.