IJzersterk genieten in

Oude IJsselstreek

Oude IJsselstreek

De talloze beekjes en de rivier de Oude IJssel, met landgoederen en kastelen, oude rivierduinen en gezellige dorpen maken de Oude IJsselstreek tot een plek waar iedereen van het goede leven geniet. Wandel en fiets over kerkepaden, in een afwisselend landschap met bossen, landerijen en de rivier Oude IJssel. Ontdek erfgoed en cultuurhistoerie, waarvan de levendige (ijzer)historie van grote betekenis was voor de hele Achterhoek. Populaire plaatsen in Oude IJsselstreek zijn: Terborg, Ulft, Silvolde, Sinderen en Varsseveld. Begin je ontdekkingstocht in het nieuwe VVV Inspiratiepunt op het DRU Industriepark in Ulft en stel zelf je dagje uit samen. Ook voor advies ben je bij de lokale experts van VVV Oude IJsselstreek op het juiste adres!

Op deze plek staat een ingesloten video die van YouTube afkomstig is. Om de inhoud te kunnen zien dien je eerst expliciet toestemming te geven dat YouTube cookies op jouw apparaat mag plaatsen.

Open cookievoorkeuren

Natuur - en recreatiegebied Engbergen

Breng eens een bezoek aan natuur- en recreatiegebied Engbergen (nabij Gendringen); hier vind je voor elk wat wils! Engbergen wordt doorkruist door mooie paden om te fietsen, wandelen of paardrijden. Op de uitkijkpost langs de Oude IJssel heb je een weids uitzicht over de omgeving. Bijzonder is het blotevoetenpad. De ondernemers in dit gebied bieden een keur aan mogelijkheden, van een hapje eten tot kanovaren, suppen of golfen.

Meer informatie

Waar de ijzerindustrie tot bloei kwam

Oude IJsselstreek onderscheidt zich verder door het rijke erfgoed en haar ijzerhistorie. Op de plek waar vroeger de bekende DRU ijzergieterij stond in Ulft, is nu een bijzonder gebied ontwikkeld. De oude fabriekspanden vormen tegenwoordig het DRU Industriepark. Een beeldbepalende plek, waar de ijzerhistorie een uniek decor vormt voor nieuwe ontwikkelingen. De zeven gebouwen op het industriepark hebben allemaal een nieuwe bestemming gekregen. Theater, film, popmuziek , festivals, beurzen, markten, exposities en horeca; het zindert hier werkelijk van de activiteiten!

Meer informatie

Theater, film, muziek en evenementen

In de gemeente Oude IJsselstreek zijn jaarlijks tal van evenementen! Sport, muziek, cultuur, wandelen en fietsen… Voor ieder wat wils. Fiets bijvoorbeeld mee met het Achterhoeks Fietsweekend in mei. Of bezoek een voorstelling in het idyllisch gelegen openluchttheater Engbergen. Houd je van kunst of muziek? Breng dan een bezoek aan Huntenkunst (mei) of het Huntenpop Festival (augustus). Ook paardenliefhebbers komen aan hun trekken, op het Hippisch Festijn in Varsseveld (september). Voor een volledig overzicht van de activiteiten, festivals, tentoonstellingen en evenementen kijk je op de agenda van VVV Oude IJsselstreek.

Meer informatie via VVV Oude IJsselstreek

12x Oude IJsselstreek ontdekken

✓ Ga cultuur snuiven op het DRU Industriepark, een belangrijke plek in de vroegere ijzerindustrie. Volg een rondleiding over het terrein, bezoek innovatiecentrum CIVON en het theater. Trek gekregen? Bij het Schaftlokaal kun je terecht voor lunch en diner. Laat je, voor je vertrekt, inspireren bij de VVV, waar op interactieve wijze de Oude IJsselstreek en omgeving gepresenteerd wordt.

✓ Ontdek natuur- en recreatiegebied Engbergen, met o.a. een openluchttheater, speeltuin en golfbaan. Wil je je zintuigen prikkelen? Wandel het blotevoetenpad: elke stap geeft een nieuwe sensatie. Langs het kabbelende water van de Oude IJssel & Aa-strang zijn meer wandel- en fietsmogelijkheden. 

✓ De gemeente dankt haar naam aan de Oude IJssel. Verken het water met de elektrische fluisterboot Iesselganger of met een kano- of suptocht. Volg je de AA-strang vanuit Oude IJsselstreek dan kom je terecht in de Duitse buurregio Landkreis Borken, met Bocholt, Isselburg en Anholt als belangrijkste plaatsen.

✓ Aanraders voor fietsers zijn de kerkenpaden rondom Sinderen en de verhalenbankjesroute. Wie geïnteresseerd is in cultuur, kan de Kleurrijke Kunstroute fietsen. Diverse andere routes leiden je de grens over naar Duitsland.

✓ Wist je dat in Oude IJsselstreek een zandduin is en er ooit walvissen en mammoeten geleefd hebben? In bezoekerscentrum Min40celsius leer je er van alles over: er staat zelfs een neushoornskelet!

✓ Wandel bij de Vennebulten of door het Idink- en Nibbelinkbos. Geniet er, in het seizoen, van velden vol met varens. Vogelaars zijn op hun plek bij het zandgat Azewijn. Met een wandelnetwerk van honderden kilometers is er volop keuze!

✓ Stap bij Museumboerderij Het Hofshuus in het boerenleven van vroeger. Een sfeervol en authentiek kijkje in het leven op het platteland tijdens de eerste helft van de vorige eeuw.

✓ Ga naar de Moezeköttel, een gerestaureerde noodwoning en klein openluchtmuseum, geeft een beeld van de situatie waarin inwoners verkeerden na de tweede wereldoorlog. Naast het educatieve karakter, mede als onderdeel van de Liberation Route, is de Moezeköttel het startpunt van vier grensoverschrijdende fiets- en wandelroutes.

✓ Ga terug naar grootmoederstijd in museumwinkel Halte Bontebrug. Het oud Hollands snoep wordt net als vroeger in papieren puntzakken geschept, de worst hangt boven de toonbank en je vindt er ‘golden oldies’ als Sun light zeep, Vim, pruimtabak en Henco.

✓ Unieke verhalen uit de Achterhoek komen tot leven met de Silo Art Tour! Op verschillende zijn schuren, silo’s en andere agrarische gebouwen getransformeerd tot kunstwerken. Het idee achter de Silo Art op Sinderen: het kleine van het landschap groot laten zijn op de muur, want ook intimiteit kan grote impact hebben.

✓ Proef wijn van Nederlandse bodem bij de sfeervolle Wijngaard Oerlegoed: ooit geweten dat dat bestaat én ook nog eens erg lekker is?

✓ Bezoek de imposante havezate en buitenplaats Huis Landfort, vlakbij de grens met Duitsland.

Meer informatie over 12x Oude IJsselstreek ontdekken via VVV Oude IJsselstreek