Gemeente Winterswijk

Gemeente Winterswijk

De gemeente Winterswijk, met een kleine 30.000 inwoners, ligt in het uiterste oosten van de Gelderse Achterhoek en grenst voor 75% aan Duitsland. De ligging aan de grens maakt een uitstapje naar de Duitse buren dan ook heel gemakkelijk De gemeente heeft een groot landschappelijk buitengebied, uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Winterswijk kent een zeer afwisselend landschap waarin iedere bocht een ander verhaal vertelt. Ook zijn er maar liefst vier Natura 2000 gebieden. De omgeving nodigt dan ook uit om per fiets of te voet ontdekt te worden. De leuke rustpunten onderweg zorgen er voor dat de innerlijke mens ook kan genieten van een dag in de buitenlucht. In 2020 is Winterswijk uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar. Bij het VVV inspiratiepunt adviseren ze je graag over alle routemogelijkheden. 

Op deze plek staat een ingesloten video die van YouTube afkomstig is. Om de inhoud te kunnen zien dien je eerst expliciet toestemming te geven dat YouTube cookies op jouw apparaat mag plaatsen.

Open cookievoorkeuren

Winterswijk en omgeving is benoemd tot Nationaal Landschap. In ons gezellige centrum kun je winkelen, op een terrasje zitten en lekker eten bij een van de vele restaurants. We hebben een centrumfunctie voor de regio, een actief ondernemersklimaat en veel voorzieningen. 100% genieten dus! Kom zelf naar Winterswijk en ontdek de veelzijdigheid. Of je nu komt voor een gezellig dagje uit, een vakantie of je komt hier wonen of werken. In Winterswijk kun je alle kanten op. Wilt u meer weten? Lees dan het magazine 100% Winterswijk of breng een bezoek aan VVV Winterswijk. Men wijst je graag de weg

Kunst & Cultuur

In Winterswijk valt op het gebied van kunst en cultuur veel te ontdekken. Zo is Villa Mondriaan (het huis waar Piet Mondriaan zijn jonge jaren doorbracht) één van de bekendste musea in de Achterhoek. Maar het spoorwegmuseum Transit Oost en het Museum de Wereld van Wenters zullen ook zeker verrassen. Op cultureel gebied is er van alles te beleven. Een theater, een synagoge, een openluchttheater en een bijzonder zomerse voorstelling in de Steengroeve maken Winterswijk voor cultuurliefhebbers een waar eldorado.

Winkelen

In Winterswijk geniet je van het pure leven. Je vindt rust en ruime in het buitengebied en bruisende winkelstraten in het centrum met de sfeervolle markt als centrale punt. Landelijke ketens die afgewisseld worden met hippe en chique lokale winkels. Ook vind je er toonaangevende mode- en schoenenzaken, leuke boekwinkels en kook- en serviezenwinkels. Het centrum van Winterswijk heeft daarnaast een gevarieerd horeca-aanbod. Sfeervolle cafés, terrassen en restaurants vind je terug rondom de markt, op verschillende pleintjes en in de winkelstraten. Van een trendy espressobar tot een oer-Hollands bruin café: het is er allemaal! 

Wie wordt er nu niet blij van de wekelijkse markt? Het is gezellig, kleurrijk, veelzijdig, geurend én fijn geprijsd. De warenmarkt Winterswijk biedt twee keer per week om de Jacobskerk in het hart van het centrum een zeer uitgebreide sortering van allerlei producten. Zodra je de eerste stap op de weekmarkt zet, krijg je een gezellig ons-kent-ons dorpsgevoel. Dat is genieten van de gezelligheid, proeven van lekkernijen en kleurrijke bloemenstallen bewonderen.  

Iedere laatste zondag van de maand is er koopzondag. De winkels in het centrum zijn dan geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Zorgen om de parkeermeter hoef je niet te hebben want in Winterswijk parkeer je overal gratis.

Eten & Uitgaan

Op culinair gebied heeft Winterswijk veel te bieden. Zowel in het centrum als in het prachtige buitengebied vindt je bijzondere restaurants, cafés en lunchgelegenheden. De restaurants in het centrum kennen een mix aan internationale keukens en er zijn natuurlijk restaurants die zich gespecialiseerd hebben in het koken met streekproducten. Een aantal restaurants valt op vanwege hun bijzondere plek. Midden in de natuur, aan het water en zelfs in een watermolen. 

Het aanbod aan activiteiten en evenementen is gevarieerd en omvangrijk. Er is iedere dag iets te beleven in het centrum of in het schitterende Nationaal Landschap Winterswijk. Dankzij deze afwisselende agenda kan iedereen een aansprekende activiteit vinden.