Internationaal Barok Festival Zutphen

, Zutphen | Tel: +31641497089 | Toon op kaart

Tegen het decor van de prachtige binnenstad van Zutphen wordt van 10 t/m 14 juli 2024 de vijfde editie gehouden van het Internationaal Barok Festival Zutphen. Verspreid over heel de stad vinden masterclasses, workshops, presentaties en 25 concerten plaats, die door publiek vanuit heel Nederland worden bijgewoond. Nagenoeg alle onderdelen zijn voor publiek toegankelijk. Professionals, conservatoriumstudenten maar ook de betere amateurs komen vanuit de hele wereld naar Zutphen om lessen te krijgen van 18 meesters uit binnen-en buitenland, waaronder celliste Lucia Swarts, de zangers Henk Neven en Peter Kooij, de Australische fluitiste Kate Clark en sopraan Johannette Zomer, artistiek leider van het festival. De concerten worden verzorgd door de meesters, de leerlingen en een aantal gastensembles. Internationaal Barok Festival Zutphen is de nieuwe naam van het festival, dat de eerste vier edities als Zomer Academie Zutphen Vijfdaagse door het leven ging.

Festivalthema dit jaar is Barokke weelde uit Noord-Duitsland. Er vond in het Noorden van Duitsland in de zestiende en zeventiende eeuw een opvallende ontwikkeling plaats; vanuit een sobere (vanwege het verwoestende effect van de pest en de Dertigjarige Oorlog) naar een creatief zeer rijke periode na deze oorlog. Ook de muziek ontwikkelde zich als zodanig en deze komt tijdens het festival in haar volle breedte aan bod. Verder wordt ‘onderzocht’ welke invloed de Hanzeliga en de middeleeuwse handelsroutes daar in die tijd op de uitvoerende kunsten hebben gehad.

Het openingsconcert Tönet ihr Pauken staat geheel in het teken van de weelde. In een wervelend Bach-programma klinkt onder meer diens Vierde Brandenburgse concert en horen we triomfantelijk trompetgeschal in Magnificat. De toon van het vrijdagavondconcert is aanzienlijk soberder. Er klinkt repertoire waarin de pijn en de verwoestende werking van de pest en de oorlog doorklinkt. Johannette Zomer: “Veel musici overleefde de verschrikkelijke omstandigheden niet. Noodgedwongen werd er dus voor kleinere bezettingen geschreven. De schrijfstijl werd compacter, maar elke noot heeft zoveel zeggingskracht. Wie liegt die Stadt so wüste van Weckmann is een treffend voorbeeld.”

Abendmusiken

Componist Dietrich Buxtehude was werkzaam in de bakermat van de Hanze: de Duitse stad Lübeck. Daar ontwikkelde hij het concept Abendmusiken, als muzikale omlijsting van zakelijke bijeenkomsten van de Hanzeliga, die vaak in kerken werden gehouden. Deze concerten waren zo geliefd dat vele musici, waaronder Bach en Händel, naar Lübeck afreisden om Buxtehude aan het werk te zien. Nu, eeuwen later, vindt er op de late zaterdagavond in de Walburgiskerk in Zutphen opnieuw zo een Abendmusiken plaats.

Vrijdagavond laat speelt Bert van den Brink in Het Koelhuis een jazzy programma met originele werken van Bach, eigen composities en improvisaties. Met medewerking van onder meer Johannette Zomer, Lucia Swarts en Franc auf dem Brinke. Het Nederlands Bach Consort en acteur Alfred van den Heuvel brengen op zaterdagavond de theatrale muziekvoorstelling Hanzestroom, over het leven van een Hanze-koopman. De wandeltocht Van Kade tot Bolwerck op zaterdagmiddag geeft een dwarsdoorsnede van het festival. De route, die vijf korte concertjes omvat, begint op de IJsselkade en eindigt bij Dat Bolwerck met een ludieke uitvoering van Bachs Koffiecantate door het Kofferbak Collectief. Tickets kosten slechts een tientje.

Zutphen zingt

Het honderdkoppige festivalkoor werkt mee aan een drietal concerten, waaronder het openingsconcert in de St. Janskerk. Dit laagdrempelige koor heeft een hoog Zutphen-gehalte, iedereen uit de stad en wijde omgeving heeft zich er de afgelopen maanden voor kunnen opgeven.

Alternatieve rock

Een van de deelnemers aan het festival is bas-bariton Remmert Velthuis. Tot tien jaar geleden was hij vooral actief in het pop- en rockcircuit. Zo was hij jaren drummer en achtergrondzanger in de alternatieve rockband Taxi to the Ocean, waarmee hij internationale tournees maakte en in het voorprogramma van The Stranglers door Engeland trok. Twee jaar geleden maakte hij grote indruk in Zutphen, toen hij op het laatste moment mocht invallen voor zijn ziek geworden meester Peter Kooij. Tijdens een concert in een bomvolle Buitensociëteit bracht hij op overtuigende wijze onder meer The Cold Song uit King Arthur van Purcell ten gehore. Dit jaar wil hij tijdens een masterclass van Kooij gaan werken aan een aantal aria’s uit de Matthäus-Passion en met Henk Neven gaat hij aan de slag met de Goethe-liederen van Fanny Hensel.

Antonina Kolenchuk

Een andere opvallende naam is Antonina Kolenchuk. Deze Oekraïense celliste werkte zestien jaar lang aan het operahuis van Dnepr. In de zomer van 2022 vluchtte zij samen met haar zoontje naar Nederland en sindsdien wonen zij in Deventer. Zij speelt hier in Nederland in het Ukrainian Liberation Orchestra en in het Deventer Symphonie Orkest. Tijdens het festival legt zij zich toe op een voor haar relatief nieuw instrument: de viola da gamba.

Kijk voor de volledige programmering op de website.

Internationaal Barok Festival Zutphen
wo 10 t/m zo 14 juli 2024
Tickets & Info: www.ibfzutphen.nl

Meer informatie E-mail
Bekijk alle evenementen in de Achterhoek