Landelyk Lochem Wandelgemeente van het jaar

De gemeente Lochem mag zich in 2022 ‘Wandelgemeente van het jaar noemen’. De gemeente draagt de titel, een initiatief van wandelplatform tevoetonline.nl en wandelkrant Te Voet, met trots. Dat het in de hele gemeente fantastisch wandelen staat buiten kijf. De afwisselende landelijke omgeving en vele onverharde wandelpaden lenen zich meer dan uitstekend voor het maken van korte, maar ook lange wandelingen. Vanuit vrijwel alle kernen, van Almen tot Zwiep zijn het er in totaal 12, zijn er wandelroutes beschikbaar. Bewegwijzerd en opgenomen in het Achterhoekse wandelnetwerk, op papier of in apps. Voor ieder type wandelaar is er wel wat wils in de gemeente Lochem.

Zo doorkruizen de lange afstandsroute het Pieterpad en het 126 kilometer tellende Graafschapspad de gemeente. Ook worden er regelmatig incidentele wandeltochten en wandelevenementen georganiseerd. De bekendste daarvan is misschien wel de Barchemse Wandel4Daagse.

Wandelgemeente van het jaar is Lochem geworden dankzij de inzet van en samenwerking tussen talloze vrijwilligers, grondeigenaren, ondernemers, stichtingen, (belangen)verenigingen, de gemeente en VVV Lochem. Op deze pagina geven we inzicht over de wandelmogelijkheden in de gemeente Lochem. Voor persoonlijke tips, brochures en meer kun je een bezoek brengen aan het VVV Inspiratiepunt in Lochem of één van de VVV agentschappen. 

Kom een keer wandelen in de gemeente Lochem. Geniet van de echte Achterhoekse gemoedelijkheid en gastvrijheid, geniet en laat je inspireren.

Wandelaars worden met open armen ontvangen in de wandelgemeente van het jaar. We gaan ervan uit onze gasten net als wijzelf nog heel lang heel veel wandelplezier willen beleven. Daarom vragen we iedereen om respectvol met de natuur om te gaan en als er voor bepaalde gebieden regels zijn die ook op te volgen.

Kadootje: 9 Wandelroutes om op verkenningstocht te gaan

Om je te inspirereren om erop uit te gaan in Landelyk Lochem, geven we je alvast een aantal wandeltips. Het boekje ‘Lochem Wandelgemeente, 9 wandelroutes om op verkenningstocht te gaan’, bevat een kleine greep uit het totale aanbod. De routes liggen verspreid over de hele gemeente. 

Download het boekje

Landelyk Lochem heeft nu ook een eigen klompenpad

Wie van echt landelijk wandelen houdt kan zijn of haar hart ophalen tijdens de 15 km lange wandeling in en om Gelders Laren. Een enthousiaste groep vrijwilligers heeft het samen met landeigenaren, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente mogelijk gemaakt dat de gemeente een klompenpad rijker is. Het Laorns Enkenpad slingert zich door weilanden, langs sloten, houtsingels, landgoederen en hier en daar over boerenerven. Kun je niet genoeg krijgen van het mooie natuurschoon? Dan is de route nog met 7 kilometer te verlengen.

Download de routefolder hier of koop er één bij een VVV Inspiratiepunt in de regio.

Routefolder Laorns Enkenpad

Inspirerende links

In de wandelgemeente van het jaar 2022 houden velen (veelal vrijwiligers) zich bezig met het uitstippelen van mooie wandelingen en wandelevenementen. Wil je gaan wandelen? Dan bieden onderstaande links je wellicht inspiratie.