Maria van Nassau - Gravin tussen twee vuren - Stadsmuseum Bergh

Stadsmuseum Bergh

Marktstraat 3, 7041 AH 's-Heerenberg | Toon op kaart

Naast de vaste collectie, waarin vijf vrouwen de geschiedenis van ’s-Heerenberg verbeelden, is er tot medio 2023 de expositie ‘Maria van Nassau, gravin tussen twee vuren, te bewonderen. De tweestrijd in de Tachtigjarige Oorlog komt heel duidelijk naar voren in de persoon van Maria van Nassau, zuster van Willem van Oranje. Als echtgenoot van de katholieke graaf Willem IV van den Bergh werd Maria voortdurend heen en weer geslingerd tussen trouw aan haar man en aan haar broer. Middels verhalen (live en audio), objecten en replica’s van brieven en documenten krijg je een beeld van het dagelijkse leven in deze periode. Maria zal in historisch kostuum verschijnen en brieven voorlezen.

Combikaart voor bezoek twee tentoonstellingen inclusief stadswandeling
Kasteel Huis Bergh en Stadsmuseum Bergh schenken in hun huidige tentoonstellingen aandacht aan de Tachtigjarige Oorlog en welke invloed dit had op o.a. de toenmalige bewoonster van Huis Bergh; Maria van Nassau. Vanaf 11 september kun je elke zondagmiddag in september en oktober 2022 een combikaart kopen om deze twee tentoonstellingen, die naadloos op elkaar aansluiten te bezoeken. Om het verhaal compleet te maken, neemt “Maria” gekleed in een prachtig historisch kostuum je mee voor een stadswandeling langs historische gebouwen en plekken in de stad. Ook de sporen die deze oorlog tot op de dag van vandaag in de stad heeft achtergelaten komen aan bod.

Praktische informatie combitickets incl. stadswandeling
Combikaarten á € 13,50 worden bij zowel Stadsmuseum Bergh als Kasteel Huis Bergh verkoch. Museumkaart is niet van toepassing.

Wanneer: vanaf 11 september elke zondagmiddag in september en oktober 2022
Openingstijden: beide musea geopend van 12.30 tot 16.30 uur. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid rondlopen. 
Stadswandeling: om 13.30 uur en 14.30 uur starten de stadswandelingen o.l.v. een gids vanaf het Stadsmuseum Bergh, duur 45 min. maximaal
Meer informatie:
Kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh 8, 7041 AC ’s-Heerenberg 
www.huisbergh.nl /info@huisbergh.nl /0314 661281

Stadsmuseum Bergh, Marktstraat 3, 7041 AH ’s-Heerenberg
www.stadsmuseumbergh.nl /info@stadsmuseumbergh.nl /06 19981457

 

Meer informatie
Bekijk alle evenementen in de Achterhoek