SMAAS

Slim reizen in de Achterhoek

De Achterhoek heeft de toerist veel te bieden. Volop mogelijkheden om te overnachten en toeristische attracties om elke dag iets te kunnen ondernemen. Deze locaties liggen verspreid en daardoor worden afstanden door toeristen als groot ervaren. Het is vaak te ver om te lopen of te fietsen, maar het is ook niet altijd prettig om met de auto te reizen.

Achterhoek Toerisme heeft daarom in samenwerking met diverse toeristische locaties en Arriva de handen in één geslagen en een reisconcept bedacht. Dit reisconcept zorgt ervoor dat de afstanden worden verkleind, vormt een alternatief voor eigen fiets of auto en bovenal een moet het een beleving geven aan de gebruikers.

Trein, bus en fiets

De toerist kan vanaf diverse locaties eenvoudig een deelfiets huren, hiermee naar een station fietsen, de fiets hier parkeren en met het openbaar vervoer verder reizen. Eenmaal aangekomen op een ander station, pakt de toerist weer een deelfiets en gaat naar de toeristische locatie.

De deelfietsen hoeven niet op dezelfde locatie te worden teruggebracht, als waar zij vandaan zijn gekomen. Hierdoor kan de toerist op ieder moment zelf bepalen hoe zij verder wil reizen. Ook (regio) taxi en eventuele andere vervoersmogelijkheden worden (in de toekomst) aangesloten, waardoor het reizen tussen locaties ieder moment anders kan verlopen. Hierdoor is de Achterhoek op een slimme manier ontsloten via alternatieve vormen van vervoer.

Eenvoudig betalen

Een belangrijk onderdeel van SMAAS is het eenvoudig kunnen gebruiken en betalen van fiets en openbaar vervoer. Hierdoor is de kans op een hoge acceptatiegraad van het vervoersconcept groter. In samenwerking met de betrokken partijen wordt hieraan gewerkt, zodat de gebruiker snel en gemakkelijk gebruik kan maken van het aangeboden vervoer.

Reizen is een beleving

Naast het op een andere manier kunnen verplaatsen tussen locaties, is het doel van SMAAS ook het creëren van een beleving voor de toerist. Hierdoor komt de toerist ook in aanraking met andere delen van de Achterhoek en leert daardoor meer kennen van de regio.

In 2019 live

De komende maanden wordt hard gewerkt aan het operationeel krijgen van SMAAS in 2019. Een werkgroep met vertegenwoordiging van de toeristische locaties, Arriva, gemeenten en Stichting Achterhoek Toerisme pakt deze taak op. 2019 wordt daarbij gebruikt als het jaar om het concept neer te zetten en uit te proberen.

Meer weten?

Wil je meer weten over SMAAS of in contact komen met de werkgroep? De projectleider is Jurgen Rutgers en hij is bereikbaar via smaas@besite.nl of 0543 49 00 80 (kantoor BeSite).

Op deze plek staat een ingesloten video die van YouTube afkomstig is. Om de inhoud te kunnen zien dien je eerst expliciet toestemming te geven dat YouTube cookies op jouw apparaat mag plaatsen.

Open cookievoorkeuren