Spannende geschiedenis van de Achterhoek

In de kastelen van de Achterhoek vind je de tijd terug van de machtige graven en hertogen van Gelre. Eeuwen van machtsstrijd en intriges, maar ook van praal en pracht. Naast kastelen verrezen er ook vele buitenplaatsen, waar adel en rijke kooplui ontvangsten en jachtpartijen hielden.

Ook de Tweede Wereldoorlog liet zijn sporen in het landschap achter, net als de nieuwe industrie die hier ontstond. Beleef de historie en reis terug in de tijd!

Ontdek het allemaal met Spannende Geschiedenis!

Op deze plek staat een ingesloten video die van YouTube afkomstig is. Om de inhoud te kunnen zien dien je eerst expliciet toestemming te geven dat YouTube cookies op jouw apparaat mag plaatsen.

Open cookievoorkeuren

Gelderland heeft de meeste middeeuwse steden en kastelen van Nederland. Het Hertogdom Gere is in de late Middeleeuwen één van de belangrijkste politieke machtsblokken in Noordwest-Europa. De strijd tussen kerk en adel (tussen Holland, Utrecht en Gelre) kleurt de geschiedenis.

In de 19e eeuw trok Gelderland de aandacht met haar vele industriële activiteiten - van baksteenindustrie tot ijzerindustrie en de massaproductie van textiel. Een aantal gebouwen heeft nu de status van Industrieel Erfgoed, zoals de voormalige DRU IJzergieterij in Ulft en de Tricotfabriek in Winterswijk.

Meer informatie op Spannendegeschiedenis.nl

De nieuwe elite (rijk geworden van de handel in de Middeleeuwen) vindt in Gelderland de mooiste plekken voor paradijselijke landgoederen of prachtige buitens. Nergens in Nederland zie je er méér. In de tijd van de industriële revolutie, vanaf de 19e eeuw, komen er nog vele landgoederen bij. Met name in de Achterhoek liggen veel van deze buitens.

De Achterhoek zit vol verhalen over oorlogsstrijd, moed en volharding. Op diverse plekken vind je grote veldkeien met hoorspelen over de indrukwekkende belevenissen van personen tijdens de laatste oorlogsjaren.

Meer informatie op Spannendegeschiedenis.nl