Winterwandeltocht

, 7064 Silvolde | Toon op kaart

28 december 2023 |Silvolde

Het is weer zover: traditiegetrouw is er rond de kerstdagen de Winterwandeltocht Oude IJsselstreek vanuit Silvolde. Deze wandeling, die je niet mag missen, wordt georganiseerd door VVV Oude IJsselstreek op Tweede Kerstdag 26 december. Een gezellige activiteit met midwinterhoornblazers en glühwein om het geheel nog meer sfeer te geven. Na afloop even opwarmen en napraten onder het genot van een (vegetarische) soep of rookworst. Dus…trommel je kerstvisite op en trek samen de wandelschoenen aan. Ook met minder fervent wandelaars is rekening gehouden. Naast de ‘verdere’ afstanden is dit jaar namelijk voor het eerst een route van 5 kilometer uitgezet.

Praktisch: afstanden & routebeschrijving
Er is keuze uit afstanden van ca. 5, 10, 15 en 20 kilometer (de exacte -langere- afstanden bedragen 10,8, 16,7 en 21,5 km.). Twijfel je over wat je wilt of kunt? Zelfs onderweg kun je de keuze nog maken. De wandeling is gepijld (m.u.v. de 5 kilometer) en onderweg zijn er mogelijkheden om uit te rusten. Deelnemers krijgen een routebeschrijving in de vorm van een boekje (m.u.v. de 5 kilometer, zij krijgen een losse routebeschrijving).

Afwisselende routes
Alle routes starten bij Schuttersvereniging Willem Tell. De 10, 15 en 20 lopen door het prachtige Oude IJsselgebied rondom Silvolde, Ulft en Bontebrug. Bij weerstation Lichtenberg geniet je van een welverdiende pauze met glühwein. Dit geldt ook voor de 5 kilometer, die rondom Silvolde loopt.

De 15 en 20 kilometer komen eveneens door natuur- en recreatiegebied Engbergen. Bij deze rivierduin komen de Oude IJssel en de Aa-strang samen. Ga onderweg de gekleurde uitkijktoren op voor een weids uitzicht over de omgeving.
Verderop in Engbergen kom je langs een deel van het blotevoetenpad en bij het openluchttheater. De 20 kilometer brengt je eveneens in de buurt van Recreatie/Golf ’t Lohr en Molen en restaurant Van Hal.

Het recreatieve aanbod in Engbergen is veelzijdig met, naast het al genoemde, een fijnmazig netwerk van wandel-, fiets- en ruiterpaden, een kinderboerderij, speeltuin en bijenstal. Zeker in de zomer is het dé tijd om het water te beleven, bijvoorbeeld per kano, op een sup, met rondvaartboot de Iesselganger of met je gehuurde elektrische fluisterboot. Onthouden dus voor het nieuwe jaar!

Ter hoogte van Verblijf & Recreatie De Familie Kip ga je de Voortseweg op en laat je dit fraaie stukje natuur Engbergen achter je. Je zet koers richting de pauzeplek en passeert onderweg museumwinkel en B&B Halte Bontebrug (speciaal extra geopend voor alle wandelaars aan deze tocht op deze Tweede Kerstdag -> je komt hier langs met de 10, 15 en 20 kilometer!). 

Na de glühweinpauze maakt de 20 kilometer een laatste lus. Deze brengt je door het buitengebied van Sinderen, langs onder andere Natuur- en theetuin NatuurlijkBUITEN (’s winters gesloten maar een aanrader voor in de andere seizoenen).
Voor wie nog zin heeft in een klein extra ommetje bij de 20 kilometer, die kan op de kruising Toldijk-Kapelweg rechtsaf om de Silo Art te bekijken bij Voerwaarts. Om weer terug te komen naar de route kun je bij de kruising Kapelweg-Heidedijk de weg vervolgen.

Goed om te weten
Starten kan tussen 10.00 en 14.00 bij Schuttersvereniging Willem Tell, Kerkenstraat 17, 7064 BH Silvolde. De prijs bedraagt € 6,- p.p. inclusief glühwein en (vegetarische) soep of rookworst, leden van de wandelbond KWBN krijgen € 1,- p.p. korting. Liever geen soep/rookworst? Dan betaal je € 3,50 p.p. (KWBN-leden € 2,50). Betaling kan contact of per pin. Bij de pauzeplek bij weerstation Lichtenberg kan niet gepind worden.

Meer informatie
Bekijk alle evenementen in de Achterhoek