80-Jarige oorlogroute

Groenlo

Bredevoort

Lievelde

Zwolle

Download GPX-bestand
41.50 Km 02:44 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Deze bewegwijzerde fietsroute van 41 kilometer voert je langs historische wegen en locaties die een rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog. Je begint in het middeleeuwse Bredevoort. Je fietst langs de plek van de oude burcht en vervolgens dwars door uitgestrekte akkers en over smalle bospaadjes richting Lievelde. Daar had het leger van Prins Frederik Hendrik zijn hoofdkwartier. Natuurlijk doe je ook Groenlo aan, de stad die zo’n belangrijke rol vervulde tijdens de oorlog.

1.  Bredevoort

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Bredevoort meerdere keren belegerd en veroverd. Nu is dit eeuwenoude vestingstadje met zijn smalle straatjes en oude gebouwen vooral bekend als Boekenstad. Er zijn veel tweedehands boekenwinkels en antiquariaten. Ook worden hier regelmatig boekenmarkten georganiseerd.

2. Koppelkerk

Alle vormen van kunst en cultuur komen in de Koppelkerk samen. Overdag is het een museum. Twee keer per dag kun je een rondleiding krijgen door de expositie in de kerkzaal. ’s Avonds verandert de kerk in een concertzaal of een podium. Daarnaast vind je in de Koppelkerk een gezellig boekencafé.

3. Erve Kots Herberg en Museum

Eeuwenlang stond hier een boerenherberg die onderdak bood aan vele reizigers. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was dit het belangrijkste punt van de insluitingslinie van het Staatse leger. Het was de plek waar Prins Frederik Hendrik verbleef. Nu is er een openluchtmuseum en pannenkoekboerderij gevestigd.

4. Vestingstad Groenlo

In Groenlo herinnert nog veel aan de roemrijke vestinggeschiedenis uit de zestiende en zeventiende eeuw. Op de stadswallen staat het kanon dat is achtergelaten door prins Frederik Hendrik. Ook het Stadsmuseum besteedt veel aandacht aan de Spaanse tijd.

5. Het Reirinck

De monumentale boerderij Het Reirinck bestaat sinds 1662 en heeft een rijke historie. In het verleden is Het Reirinck een boerderij, een café en een brouwerij geweest. Nu kun je er vergaderen, feestvieren, trouwen en overnachten.

Lees meer
Cultuur
Natuur

TOP De Twee Bruggen

Meenkmolenweg 13, 7109 AH
Winterswijk Miste, Nederland

TOP Beneman

Winterswijkseweg 9, 7134 NB
Vragender, Nederland

TOP Erve Kots

Eimersweg 4, 7137 HG
Lievelde, Nederland

TOP Marveld

Elshofweg 6, 7141 DH
Groenlo, Nederland
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route