Doesburg

Ben Polman

Stads- en torengids in Doesburg

Ben is trots op Doesburg én op de Achterhoek

DOESBURG – Doesburger Ben Polman is 86 en nog altijd stads- en torengids in zijn stad: ‘Die kleine straatjes, mooie huisjes, gezellige horeca, het is hier net Amsterdam in het heel klein.’

Door Luuk Stam

Gekscherend zegt Ben Polman weleens dat hij op een drielandenpunt woont. Vanuit zijn woonkamer op de eerste verdieping heeft hij uitzicht aan twee zijden. Aan de achterzijde stroomt de IJssel en doemt in de verte de Veluwezoom op, wat verder naar links ligt de Liemers. En door zijn voorraam heeft Polman uitzicht op de Martinikerk. Daarachter ligt de Achterhoek, de regio waarmee hij zichzelf verreweg het meest verbonden voelt.

Zijn liefde voor de streek verbergt Polman dan ook zeker niet. Aan de gevel van zijn huis aan de Doesburgse Contra Escarpe – op een steenworp afstand van de kade – wappert de Achterhoekse vlag. En over zijn outfit voor de foto hoeft de tachtiger niet lang na te denken. Zijn Achterhoekse trui gaat aan, een sjaal in de groen-witte kleuren van de streekvlag hangt om zijn nek. Iets minder opvallend, maar minstens zo sterk, is zijn liefde voor Doesburg.

De molen die hij door kunstenares Rosalie de Graaf op de zijkant van zijn woning heeft laten schilderen, stond hier ooit vlakbij. Hij staat er zelf als heel klein jongetje op afgebeeld. Polman werd iets verderop in de straat geboren, op nummer 22. Tegenwoordig woont hij samen met zijn vrouw op nummer 14. Het is ook vlakbij de plek waar hij in zijn jonge jaren in de maalderij werkte. Nadat die sloot, had de Doesburger jarenlang zijn eigen dierenspeciaalzaak met meerdere vestigingen in de regio.

"En elke keer denk ik weer: wat is het hier toch mooi. Die smalle straatjes, mooie huisjes, gezellige horeca, het is hier net Amsterdam in het heel klein."

- Ben Polman

Hij mag dan inmiddels dik in de tachtig zijn, Polman is nog volop actief. Zo gaat hij nog geregeld als gids de Martinikerk op. Hij vertelt er onder meer over hoe de toren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers verwoest werd en vervolgens weer werd opgebouwd. De beloning van de torenbeklimming is steeds weer een prachtig uitzicht over zijn stad: “En elke keer denk ik weer: wat is het hier toch mooi. Die smalle straatjes, mooie huisjes, gezellige horeca, het is hier net Amsterdam in het heel klein.”

De voormalig ondernemer was ooit de oprichter van Doesburg Binnenste Buiten, een braderie met straattheater die bezoekers vanuit de wijde omtrek trok. Het evenement bestaat niet meer, maar heeft in de vorm van Verrassend Doesburg wel een opvolger gekregen. Zoals er hier veel georganiseerd wordt, van de Kadedagen tot de Hanzefeesten. “Dat gebeurt allemaal voor en door Doesburgers”, aldus Polman. “Veel mensen hebben hier hart voor de stad.”

Zelf is hij ook veel buiten zijn stad te vinden. Voor zijn dochter, die een tegelhandel in Laag-Keppel heeft, is hij veel op pad. “Van Winterswijk tot Borculo, ik kom overal en ken overal in de regio de weg”, vertelt Polman, die inmiddels ook overgrootvader is. Op zijn telefoon haalt hij een foto tevoorschijn van zijn eerste achterkleinkind. Er ligt een groen-witte sjaal in de wieg. “Natuurlijk!”, klinkt het enthousiast. “Die moet ook meteen Achterhoeker worden.”

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Achterhoek nieuws en de Achterhoek Vakantiekrant. Wil je de graag de gehele vakantiekrant lezen? Ga dan naar een VVV of TIP in de Achterhoek en haal een gratis exemplaar op.