Boelekeerlspad

5.70 Km 01:30 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Het Boelekeerlspad laat je genieten van oude en nieuwe natuur. De natuur ontwikkelt hier zelf een prachtig wandelgebied.

In de omgeving van Zelhem hielden ouders vroeger hun kinderen bij de waterkant weg door te waarschuwen voor de ‘boelekeerl’. De herinnering aan deze boeman wordt levend gehouden door het Boelekeerlspad. Deze route tussen Zelhem en Halle voert langs de Halsche Vloed, waterpoeltjes, landerijen, oude en nieuwe natuur. Startpunt van de route is Boerderij Boldiek (73), Boldijk 6 in Halle. Bijna alle wegen worden hier dijken genoemd. Dat komt doordat het gebied vroeger erg nat was. Wegen werden daarom opgehoogd en recht aangelegd, net als een dijk. Meer info over het startpunt vind je op www.boldiek.nl. Volg de groene bordjes.

Guichelheil

Bij boerderij Boldiek is een picknickplaats en kun je ook terecht voor koffie. Het begin van de route voert door bos, langs weilanden en enkele singels of houtwallen, voorlopers van het prikkeldraad. Daarna wandel je de Heidenhoekse Vloed (1) in. In dit natuurontwikkelingsgebied mag de natuur zijn gang gaan. Staatsbosbeheer heeft de bovenste vruchtbare laag afgegraven zodat het leemhoudende zand weer aan de oppervlakte ligt. Het resultaat van deze verschraling werd snel zichtbaar; al na een jaar groeide er weer guichelheil, een plantje dat rond 1850 voor het laatst in de Achterhoek werd waargenomen.

Boomkikkerconcert

In de diverse poelen in dit gebied leven kikkers, padden en de boomkikker. Dit gifgroene diertje was bijna verdwenen uit de Achterhoek. Als je op een mooie voorzomeravond op het bankje gaat zitten, kun je vrijwel zeker genieten van een boomkikkerconcert. Even verderop is een vleermuizenkelder (2) die dient als overwinteringsplaats. Vleermuizen hangen aan de wanden van de betonnen duikers of kruipen in de kleine spleten. Het water op de bodem zorgt voor een constante luchtvochtigheid.

Klokjesgentiaan en zwanenbloem

Bijna aan het eind van de route kom je langs de Halse Vloed (3). In de plas- en draszone mag het water buiten de oevers treden. De beekbedding is verhoogd, waardoor het water minder snel wordt afgevoerd. Zo is een grote verscheidenheid aan vochtminnende planten ontstaan, zoals klokjesgentiaan en zwanenbloem.

En zoals het gezegde luidt: 
“De boelekeerl zit onder 't vlonder, doarumme meug i-j nooit dichte bi-j 't water of bi-j de kolk kommen.”
 

Lees meer

SP73 Boldiek

Boldijk 6
U16
W51
W50
U39
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route