Boerderijnamen rondom Sinderen

& Sinderen
28.30 Km 01:53 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Deze route van 28 km voert door kenmerkend essen- en kampenlandschap, langs bloemrijke akkerranden en oude bosgebieden.

Start- en eindpunt: Natuurlijkbuiten Sinderen

Natuurlijkbuiten is een sfeervolle B&B met een gezellig terras waar thee en koffie met huisgemaakte lekkernijen worden geserveerd. Er worden uitgebreide high-teas georganiseerd, een heerlijke begin of juist een fijne afsluiting van een prachtige fietstocht.

Door kenmerkend essen- en kampenlandschap, langs bloemrijke akkerranden en oude bosgebieden. Het Idinkbos en Nibbelinkbos kennen een mooie afwisseling van vele kleinschalige landschapselementen. De namen van deze bosgebieden komen al in de middeleeuwen voor (van de boerderijnamen Idink 1245 en Nibbelink 1279). Ook voert de route langs de eeuwenoude Antoniuskapel, een kerkje met een bijzondere historie.

Deze streek wordt al heel lang bewoond. Vroeger leefde het grootste deel van de bevolking van de landbouw en veeteelt. Je treft hier dan ook een grote verscheidenheid aan boerderijen aan, sommige al vele eeuwen oud! De route komt langs zo’n 95 boerderijen, waarvan de historische namen zijn achterhaald. Met bordjes op het erf zijn deze namen weer in beeld gebracht. Desgewenst kun je een uitstapje maken naar Varsseveld, waar boerderijmuseum het Hofshuus je meer vertelt over het dagelijks leven op het platteland in vroegere tijden.

Antoniuskapel en Huis Sinderen

Mogelijk al rond 1150 bouwden de heren van Sinderen een kasteel en stichtten daarbij een kapel. Het robuuste kasteel is inmiddels verdwenen, maar de frêle Antoniuskapel staat er nog steeds. Van het sloopmateriaal van het kasteel werden vijf boerderijen gebouwd: De Meyne, de Bongerd, de Roesse, Nieuwe Veld en Scholtenveld. De fundamenten van het kasteel zijn nog aanwezig, onder de grond rond boerderij D’n Huusboer.

Startpunten

B&B | Natuur & Theetuin NatuurlijkBUITEN
Toldijk 11
Sinderen
Koffieboerderij Groot Nibbelink
Nibbelinklaan 12
Sinderen