TOP Groot Nibbelink

Nibbelinklaan 12, 7065 AH Sinderen | Toon op kaart

Spelen en speuren tijdens de koffiestop

Oude IJsselstreek

Ontdek Oude IJsselstreek, de groene grensgemeente! Het is hier prachtig wandelen en fietsen; over kerkenpaden en in afwisselend landschap met bossen, landerijen en de rivier. De Oude IJssel biedt volop mogelijkheden voor recreëren op en langs het water. Het vele cultureel erfgoed is het bewijs van een levendige (ijzer)historie. En ook voor kinderen is er veel te beleven! Voor meer informatie over Oude IJsselstreek kunt u kijken op vvvoudeijsselstreek.nl

Idinkbos en Nibbelinkbos

De namen van deze twee bosgebieden komen al in de middeleeuwen voor. Het gebied kent een mooie afwisseling van bos, landbouwgronden, struikgewas en kleinschalige landschapselementen, zoals houtwallen en een kikkerpoel. De totale oppervlakte is ca. 110 ha. Het bos is grotendeels aangeplant. De dennen waren nodig als stutpalen in de mijnbouw en loofbomen dienden als hout voor de meubelindustrie. Kenmerkend in dit gebied zijn ook de kampen met hier en daar een steilrand. Een kamp is een hoger gelegen stuk land dat in vroeger tijden als akkerland werd gebruikt.

Boerderijen Idink, Klein Nibbelink en Groot Nibbelink

In de omgeving van beide bosgebieden staan boerderijen met de namen Idink, Klein Nibbelink en Groot Nibbelink. De geschiedenis van boerderij Idink gaat terug naar ca. 1245. Een deel van de boerderij Idink stamt uit de 18e eeuw en vanaf die tijd werd de boerderij steeds vernieuwd en uitgebreid. In 1279 was er al sprake van Nibbelink. Later kwam een deling van het goed in Klein en Groot Nibbelink. Op Klein Nibbelink woonden waarschijnlijk de dagloners, die in dienst waren van Nibbelink. Tegenwoordig staan naast Klein Nibbelink, twee boerderijen die ook Klein Nibbelink heten; indertijd gebouwd voor beide dochters van de toenmalige eigenaar. In het voorjaar van 1723 is Groot Nibbelink totaal afgebrand, maar met hulp van buren en inwoners van Varsseveld weer herbouwd tot de huidige boerderij.

Koffieboerderij Groot Nibbelink

Groot Nibbelink is geen actief boerenbedrijf meer, maar is nu in gebruik als pleisterplaats met speeltuin. Een rustpunt tijdens uw fiets- of wandeltocht. Ook bestaat de mogelijkheid om er feestjes te geven tot 50 personen. De kinderen kunnen rustig spelen in de speelweide, een speeltuin met veel ruimte voor eigen speelfantasieën. Van juli t/m september wordt er een speurtocht uitgezet door het maisdoolhof.

Kerkenpaden Sinderen

De Stichting Kerk- en Fietspaden Sinderen e.o. heeft een aantal kerkenpaden hersteld, die de wandelaar en fietser door een prachtige landelijke omgeving leiden. Kerkenpaden werden oorspronkelijk gebruikt om binnendoor van de boerderij naar de kerk te lopen.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 67 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes.

Wandelroutes