Boeren anders in beeld

De wereld om ons heen verandert. Dat geldt ook voor het Achterhoekse landschap. We kijken naar andere gewassen, we ruiken nieuwe kruiden en we zien bijzondere koeienrassen. Goudsbloemen, koolzaad, vlas en quinoa verschijnen naast de mais die we gewend zijn. De boeren zijn onze lokale kunstenaars die het landschap inkleuren. Met respect voor natuur en dier.

Annemarie Kleve (Anders2 zintuigmarketing) brengt een aantal van deze ondernemers anders in beeld. Zij vertelt het verhaal achter de verandering. Weet wat je eet, ga er bewust mee om en stel jezelf de vraag of je weet waar je eten vandaan komt. De seizoenen geven ieder haar eigen kleur en smaak. Annemarie zorgt dat we hier even bij stil staan. Weer in verbinding met het lokale landschap. Het winnen van een prijs bij een fotowedstrijd voor ‘duurzaam ondernemen in beeld’ spoorde Annemarie aan om hiermee door te gaan.

Foto expositie bij De Smoks in Zelhem

Het landschap is een grote inspiratiebron voor de Zelhemse fotograaf. Dit levert inmiddels een bijzondere collectie foto’s op van agrarisch ondernemers die bewuste keuzes maken, vaak ingegeven door regels en beperkingen, maar meer nog door een passie voor dier en gewas. De beelden spreken voor zich en prikkelen je zintuigen zodat je het wil proeven. ‘Het vele wandelen door de Achterhoek, het reizen over de hele wereld en mijn roots op de boerderij, hebben me gebracht waar ik nu sta,’ vertelt Annemarie. ‘Door te kijken, luisteren, proeven, voelen en ruiken, terwijl ik vertraag, geniet en me verwonder over kleuren, het ondernemen, de rust, de ruimte en de vrijheid die we hier in het Oosten van het land hebben.’

Restaurant De Smoks kookt met lokale ingrediënten en met de seizoenen mee. Het verhaal van de fotograaf sluit naadloos aan op hun visie. Op hun menukaart herken je het Achterhoekse landschap en lees je het verhaal van de boer. Een logische plek voor een expositie met de foto’s en de verhalen van Annemarie. Zittend op het terras kan je door de QR-code te scannen het verhaal achter de foto lezen. Ga even mee met de boer door het Achterhoekse landschap. 

De boer anders in beeld

“De boer anders in beeld” is een project, om de boer op een positieve manier op de kaart te zetten. Ondernemen in deze tijd met een bewuste keuze voor een gewas of vee daar mag beste meer aandacht aan gegeven worden. Respect voor natuur en dier anders in beeld. Weet wat je eet, ga er bewust mee om en stel jezelf de vraag of je weet waar je eten vandaan komt.
Het plan heeft tot doel om met een receptenboek aandacht en respect te vragen en krijgen voor de ‘wat er lokaal groeit en opgroeid. Hiermee ga je anders naar de boeren krijgen en krijg je vanzelf respect voor wat er op ons bord ligt. Gezonder, lokaler en bewuster.
“De boer anders in beeld” refereert aan de veranderende boeren bedrijven om ons heen. kleinschalig, bewuste keuzes in beeld gevangen waar de liefde vanaf spat met het doel om hiermee meer respect te krijgen voor wat we met zijn allen op eten.

www.anders2.nl