Bronkhorstroute

Bronkhorst

2.73 Km 00:33 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg de blauwe bordjes met blauwe voetstap.

Bronkhorst

Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. Met zijn oude stadsboerderijen, de Kapel,  kunstexposities, het Hoge Huys, gezellige terrassen, straatjes met kinderkopjes. De middeleeuwse sfeer is hier nog goed te proeven.

De Kapel

In de Kapel vinden regelmatig culturele activiteiten plaats. Van april tot en met oktober is er wekelijks een expositie. Daarnaast is de Kapel een gewilde trouwlocatie

Kasteelheuvel

Op de kasteelheuvel stond een machtig slot. Nu resten alleen nog de fundamenten. Op de heuvel staat een maquette van het kasteel en boeiende informatie over de geschiedenis van Bronkhorst.

Kunst- en keukengemaal

De route passeert het kunstgemaal aan de achterzijde, maar neem via het trapje gerust een kijkje aan de voorzijde. Het kunstgemaal biedt ruimte voor hedendaagse kunst en vormgeving met steeds wisselende exposities. Terwijl je geniet van een lekker kopje koffie of een lunch, kijk je vanuit het Keukengemaal  over de  prachtige uiterwaarden van de IJssel.

Gemaal Grote Beek

Het Gemaal Grote Beek is een onderdeel van een groot “delta”project om overstromingen in dit gebied te voorkomen. Het gemaal met dienstwoning is gebouwd in de Wederopbouwperiode met kenmerken van het naoorlogse Nieuwe Bouwen.

Bronkhorstermolen

We vervolgen onze route en al van verre zie je de Bronkhorstermolen, een beltmolen uit 1844, die op zaterdag draait en te bezichtigen is. Het lekkerste pannenkoekenmeel koop je hier. Bronkhorsternaren waren tot 1795 verplicht hier hun koren te laten malen. Tot dat jaar hadden de eigenaren van de Heerlijkheid Bronkhorst alleenrecht op het gebruik van wind.

Molenkolk

De Molenkolk is een overblijfsel van een meander van de IJssel, een vis- en vogelrijk watergebied.

Lees meer

TOP Bronkhorst

Onderstraat 9
SP71
C58
C21
C11
C54
C52
C50
C12
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route