TOP Bronkhorst

Onderstraat 9, 7226 LC Bronkhorst | Toon op kaart

Kleinste stadje van Nederland.

Bronkhorst

Het stadje is ontstaan aan de voet van het machtige kasteel van de Heren van Bronckhorst. De Heren van Bronckhorst hadden tussen de 12e en 16e eeuw een toonaangevende positie onder de Gelderse adel. Zij verleenden Bronkhorst in het jaar 1482 stadsrechten. Als gevolg van twisten en oorlogen zijn het kasteel, de stadsmuren en de stadsgrachten in de loop van eeuwen helaas verdwenen. Van het oude slot resten slechts de fundamenten op de slotheuvel. In de jaren zeventig van de vorige eeuw is het stadje onder supervisie van Monumentenzorg gerestaureerd. Bronkhorst telt nu circa 160 inwoners en is hiermee het kleinste stadje van Nederland. Er is geen nieuwbouw en auto’s moeten worden geparkeerd op de parkeerplaats aan de rand van de bebouwde kom.

Geen museumstadje

Bronkhorst is geen museumstadje, maar kent tal van ondernemers die de stad vanwege haar ligging en het toeristenbezoek als vestigingsplaats hebben gekozen. Er zijn diverse bezienswaardigheden in Bronkhorst waaronder de oude slotkapel uit 1345 en een fraaie dorpspomp. De stad kent twee herbergen en tal van monumentale panden waarin verschillende lokale ondernemers zijn gehuisvest.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 12 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroute.

Fietsroutes

Wandelroutes