De Achterhoek als kerstdiner

of als (h)eerlijk cadeau onder de kerstboom

Dit jaar vieren we de feestdagen allemaal een beetje anders. Daarom schenken we allemaal graag een beetje extra aandacht aan het diner tijdens de feestdagen. Om het jaar toch mooi af te sluiten hebben we in deze blog een aantal tips opgesomd van waar je inspiratie op kunt doen voor een smakelijk kant en klaar versbereid kerstdiner bij jou thuis of waar je heerlijk verse ingrediënten kunt halen om zelf iets lekkers op tafel te toveren. Of wat dacht je ervan iemand in deze decembermaanden te verwennen met een mooi streekgerechten pakket? Je doet niet alleen jezelf en je naasten er een groot plezier mee, maar ook de lokale boeren die deze producten met passie hebben geteeld en bereid. Dat ga je zeker proeven!

Overal in de Achterhoek vind je gepassioneerde boeren en telers, die met elkaar een grote verscheidenheid aan smaakvolle producten maken. Producten die met liefde zijn gemaakt en die de tijd hebben gekregen om volledig op smaak te komen. Producten die zijn ontwikkeld met oog voor duurzaamheid en innovatie. Producten met een duidelijke herkomst en een mooi verhaal. Benieuwd wie deze streekproducenten zijn? Kijk op achterhoek.nl/streekproducten 

Om het je makkelijk te maken hebben we hieronder de bestelmogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Deze lijst wordt de komende dagen verder aangevuld. 

Kom maar op met die smakelijke tips…

Voor lekkere kaasplankjes, kaasmandjes of geschenkpakketten met ook andere streekproducten moet je zijn bij Kaasboerderij Weenink.  

Wijntje voor bij de kaas? Achterhoekse wijn mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de feestdagen. Jaarlijks worden de wijnen van Achterhoekse bodem met diverse prijzen bekroond. Hoe fijn als je er een of twee in huis hebt voor bij het kerstdiner! Gelukkig bieden de Achterhoekse wijnboeren allemaal de mogelijkheid om hun wijnen telefonisch of online te bestellen en af te halen.

Wijngaard Hesselink is door zijn drie jaar op rij winnende awards uitgeroepen tot beste wijngaardenier van de afgelopen drie jaar. Ook bij Wijngaard Schepershof in Groenlo kun je terecht om mooie Achterhoekse kwaliteitswijn te bestellen voor de Kerst of een sprankelende Brut voor Oud & Nieuw. Zo ook bij Wijnboerderij 't Heekenbroek in Drempt, welke een mooie eindejaarsaanbieding heeft! 

Bij Wijngoed Montferland heb je ook een ruime keuze aan aan kwaliteitswijn van Achterhoekse bodem. De wijn wordt bezorgd, of je kunt hem komen ophalen in de wijngaard in Gendringen. Speciaal voor de feestdagen heeft wijngaard Erve Wisselink in Eibergen een feestdagenpakket samengesteld van heerlijke Achterhoekse wijnen. Deze bekroonde wijnen zijn te bestellen in de webshop.

Wijngaard Kunneman uit Geesteren staat klaar om je vrijblijvend te adviseren over welke wijn het beste past bij het kerstdiner. Al hun wijnen zijn op bestelling verkrijgbaar. Ook voor glühwein of likeuren kun je terecht bij de Achterhoekse wijnboeren. Bestel deze, naast heerlijke rode wijn, bij Wijngaard Um 'dn Olden Smid in Velswijk bij Keijenborg.

Bierproeverij of kerstdiner? Bij Brouwersnös bestel voor 2de kerstdag je kersdiner voor thuis of wat dacht je van een bierproeverij met award winnende Achterhoekse bieren in eigen huiselijke sfeer? Kom het afhalen, of laat het bezorgen (bezorgen alleen in Groenlo). 

Ook bij Brouwhoes Bier Experience kun je mooie bierpakketten bestellen, voor jezelf of voor onder de kerstboom. De pakketten zijn af te halen bij Erve Kots in Lievelde of Restaurant Frederik Hendrik in Groenlo. 

Bij Stadsbrouwerij de Borghman in Bredevoort kun je terecht voor een lekkere gevulde BorghPot met vers tapbier of goedgevulde borreltas met uiteraard biertjes, notenmix, droge worst en een opener. Borrelen maar! Graag vooraf bestellen. 

Om je vingers bij af te likken!

Feestelijke hapjes voor op de borrelplank? Bij Mosterdmakerij en Landwinkel de Winde in Harfsen kun je allerlei (h)eerlijke streekeigen smakelijkheden bestellen. 

Ook bij ’t Goed Elferdinck in Winterswijk kunt u een cadeaupakketje op maat laten samen stellen met verse producten van ’t land. 

Kijk eens naar de mooie delicatessenboxen van Landwinkel de Verse Kers met een selectie van de smaakvolste lekkernijen van Achterhoekse boeren. De boxen zijn op te halen bij Landwinkel de Verse Kers in Wehl. 

Bij Boerderijrestaurant de Woord in Winterswijk kun je je 3-4-5-gangen meeneem menu voor de feestdagen bestellen. Eenvoudig thuis klaar te maken, met een uitgebreide instructie. Tevens vind je hier ook leuke geschenken: Achterhoekse likeur of een mooie kerstwijn! 

Voor een feestelijke afsluiter van je kerstdiner moet je bij Boerderij te Winkel in Winterswijk zijn. Zij maken Clara Bella ijstaarten die je thuis zelf met je gezin kunt versieren! Dessertsaus, nootjes en eventuele chocolade wordt erbij geleverd. 

Hou je van wild? De Achterhoekse wildrestaurants hebben verschillende gerechten samengesteld waardoor jij thuis kan genieten van een volwaardig kerstdiner. 

Een hele fijne en vooral smakelijke feestdagen gewenst! 

Volgens de laatste maatregelen van het RIVM mogen streekwinkels open blijven, maar om drukte te vermijden adviseren wij om zoveel mogelijk online te bestellen. Informeer bij de streekproducent naar eventuele levertijden (als er bezorgd wordt). Kies je er toch voor om de streekwinkel te bezoeken? Houd je dan aan de maatregelen van het RIVM. Alvast bedankt namens alle streekproducenten.