De Besselinkschans Wandeling

Vragender

5.35 Km 01:04 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Altijd al willen wandelen in de buurt van het festivalterrein van de Zwarte Cross? Met deze wandelroute kom je er zelfs overheen! Ook kom je langs de Engelse Schans en het openluchttheater in Lichtenvoorde. Je start deze route bij TOP Beneman in Vragender en maakt een mooi rondje tussen de kernen Vragender, Lievelde en Lichtenvoorde. Ontdek onderweg bijzondere plekken vol cultuurhistorie! Volg de paarse voetstapjes.

1. Uitzichtpunt Engels Schans

Tussen Lievelde en Vragender ligt aan de Schansweg het verdedigingswerk ‘de Engelse Schans’, een overblijfsel van de insluitingslinie rondom Groenlo. Midden in de Tachtigjarige Oorlog, in de zomer van 1627, legden de Staatse troepen van Frederik Hendrik dit verdedigingswerk aan. Vanaf de uitkijktoren heb je een geweldig zicht op de gereconstrueerde Engelse Schans.

2. Vragender

Dit kleine kerkdorp valt onder de gemeente Oost Gelre. Leuke bezienswaardigheden in Vragender zijn onder andere de ruïne van de Sint Jacobskapel en korenmolen De Vier Winden (met molenwinkel). Voor een pauze kun je terecht bij een van de drie cafés rondom de kerk.

3. Lichtenvoorde

Lichtenvoorde staat bekend om zijn evenementen en gastvrijheid. In het centrum vind je aaneengesloten terrassen, barretjes en eetgelegenheden. Je kunt niet om de 20.000 kilo zware zwerfkei heen met het gemeentewapen. Het grote hertenkamp is ook een aanrader.

4. Lievelde

Uit archeologische vondsten blijkt dat de omgeving van Lievelde al in de zevende eeuw werd bewoond. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had het leger van Prins Frederik Hendrik hier zijn hoofdkwartier. Vandaag de dag is Lievelde een gezellig kerkdorp.

5. Zwarte Cross

De Zwarte Cross is niet alleen het grootste betaalde muziekfestival van Nederland, maar ook de grootste motorcross ter wereld. Dit veelzijdige evenement trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar de Achterhoek. Het bosrijke festivalterrein De Schans strekt zich uit over het grondgebied van drie dorpen: Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender.

Lees meer
Natuur

TOP Beneman

Winterswijkseweg 9
V60
V25
V67
V63
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route