De Bevrijding van Gorssel

Molenweg, 7213 Gorssel | Toon op kaart

In de eerste week van april 1945 werd Gorssel plotseling het toneel van gevechten rond de bevrijding. De Duitsers verwachtten een aanval uit het westen, maar de Canadezen kwamen onverwacht uit het zuidoosten, waardoor het front zich naar Gorssel verplaatste. De Spitholterbrug in Almen bleek nog intact, wat de geallieerden in de kaart speelde. Ze bouwden een brug over het Twentekanaal en op 6 april verschenen tanks en Bren Carriers in het dorp.

Burgemeester Thate hield een toespraak op de trap van het gemeentehuis. Er kwamen bevrijdingsbogen, en Kunstmin bracht een serenade. De feestviering met muziek en dans voor De Roskam werd een week uitgesteld, omdat het Canadese leger zich voorbereidde op de aanval op de westkant van de IJssel. Ondertussen richtte men een noodhospitaal in Den Oldenhof in.

De bevrijding bracht ook chaos: de NSB-burgemeester verdween, de Binnenlandse Strijdkrachten bleken slecht georganiseerd, telefoons moesten worden hersteld en onderduikers geholpen. Het gemeentebestuur stond voor de taak van wederopbouw en herstel van de infrastructuur.

Foto: optocht door Gorssel, met op de achtergrond 'Herberg De Roskam' (nu Loetje)