De Zorgtuin

Veerweg 21, 7213 EA Gorssel | Toon op kaart

Vanaf 2010 werd de voormalige gemeentewerf, een verlaten stenenwoestijn, ontwikkeld tot een groen paradijs. De Zorgtuin Gorssel is een burgerinitiatief, samen met vrijwilligers opgezet door het echtpaar Van Dort. Deze intieme en natuurlijke ontmoetingsplaats opende in 2011 en werd verkozen tot ‘Groen Dichterbij Icoonproject 2013’. De zorgtuin kreeg een landelijke voorbeeldfunctie. De visie: positieve gezondheid door middel van groen bevorderen. De veerkracht, vitaliteit en zelfredzaamheid aanspreken door activiteiten in de tuin. Voor ouderen met een zorg of hulpvraag is er de dagbeleving. Voor basisschoolleerlingen moestuinles en alle groenten wordt gekweekt voor de Voedselbank. Dat alles geschiedt met hulp van onmisbare vrijwilligers.

De zorgtuin is het hele jaar open op doordeweekse dagen, tijdens activiteiten. De openingstijden wisselen per seizoen. U kunt deze vinden op de website.
Veerweg 21, 7213 EA Gorssel, de tuin met de groene toegangshekken.

Initiatiefnemer Henk van Dort bracht in 2019 het boek ‘Waardenvol Groen’ uit. Dat behandelt de achtergronden, visie en activiteiten van de zorgtuin. Het succesvolle project gaat veel verder dan vergroening van de omgeving. Het richt zich op: ontmoeting, zorg, ‘positieve gezondheid’, sociaal deelnemen en verbinding van kwetsbare mensen met de meer weerbaren. Daarbij is liefde voor, genieten van en leren over de natuur zowel middel als doel. Kortom, een werkzaam gebleken vorm van ‘naoberschap’.

De vrij toegankelijke tuin (zie openingstijden) is ontworpen in de Hollands classicistische bouwstijl. Door bijvoorbeeld toepassing van de ‘gulden snede’ ontstonden grondvormen berustend op symmetrie en harmonie. De houten accommodatie past hier prima in. De biologische manier van grondbewerking en telen sluit aan bij het streven naar een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

“Het toegangspad, tussen de meidoornhagen,
Een kwikstaart komt onze namen vragen.”

“Schepen als zeilende bloemen
over de zilveren rivier.”

Deze dichtregels op het toegangshek zijn van de dichteres Ida Gerhardt, die in Eefde woonde.

Kenmerkende voorbeelden van activiteiten:

  • Passende dagbeleving voor mensen met een zorg of hulpvraag.
  • Rolstoelvriendelijke tuin met verharde paden.
  • Rolstoelbelevingstuin: mensen kunnen vanuit de rolstoel tuinieren en van het groen genieten.
  • Moestuin en bijeneducatie voor basisschoolleerlingen.
  • Kweken van groenten en fruit voor de Voedselbank Zutphen.
  • ‘Eenzame’ ouderen worden wekelijks voorzien van snijbloemen uit de tuin.
  • Jaarlijkse groene activiteiten zoals de NLdoet en de NLbuurt en het oogstfeest.
  • Tuinonderhoud door de vrijwilligers enz.

Meer informatie