De uitgever

Waterstraat 3A, 7001 BG Doetinchem | Toon op kaart

Hier woont in de oorlogsjaren Kees Misset. Hij is met zijn broer directeur van de bekende drukkerij/ uitgeverij. Kees is een maatschappelijk betrokken man en een weldoener voor zijn omgeving. In 1936 wordt hij koninklijk onderscheiden. In de oorlog kiest hij de kant van de vijand: Hij schenkt grote bedragen aan de NSB en andere nationaalsocialistische en pro-Duitse organisaties. Hij koopt leegstaande huizen van gedeporteerde joodse bewoners op. Zijn vrouw heeft ondertussen meerdere intieme relaties met Duitse militairen. Hun enige dochter heeft een relatie met een Duitse onderofficier.

Verdieping: De bevrijding in zicht…

Begin 1945 plaatsen de Duitsers een groen busje in de tuin van Kees Misset en spannen er een camouflagenet over. Dat ontgaat het verzet niet. Ze denken dat het een radiowagen is die signalen opvangt via boxen die aan de toren van de Catharinakerk zijn opgehangen. In hun ogen gaat het om een belangrijke verbindingspost. Het lijntje met de geallieerden in Nijmegen is snel gelegd. Die nemen geen halve maatregelen en bombarderen het gebied. Op 19 maart vallen de bommen op ca. 100m. van het doel. Op 21 maart valt de bom exact in de tuin van Kees Misset.

Verdieping: De bevrijding

Nog op de dag van de bevrijding wordt het hele gezin Misset door de Binnenlandse Strijdkrachten (een samenwerking van diverse verzetsgroepen) opgepakt en gevangen gezet. Zijn vrouw en dochter worden op 6 juli al vrijgelaten. Ze vertrekken uit Doetinchem en vestigen zich elders. Kees komt in december vrij maar houdt wel huisarrest. Daarnaast krijgt een verbod van de persdienst: Hij mag 7 jaar lang niets publiceren. Hij overlijdt in februari 1947aan een hersenbloeding.