Doetinchem

Dick de Waard

Vrijwilliger voor het Stadsmuseum in Doetinchem

‘Doetinchem heeft zoveel meer dan alleen De Graafschap’

DOETINCHEM – Dick de Waard (70) werkte jarenlang als evenementenmanager voor bierbrouwer Heineken. Zijn vaardigheden zet hij nu onder andere in als vrijwilliger voor het Stadsmuseum in Doetinchem, de stad waar hij opgroeide en waar hij sinds drie jaar weer woont.

Door Luuk Stam

16 jaar oud was Dick de Waard toen hij Doetinchem verliet. Hij werkte drie jaar voor de marine, trok daarna voor vier jaar naar Canada en woonde, na zijn terugkeer naar Nederland, achtereenvolgens in Deventer, Smilde, Veendam, Oss, Heesch, Zeist en ruim dertig jaar lang in Capelle aan den IJssel, grenzend aan Rotterdam. Na zijn pensioen – nu zo’n vijf jaar geleden – keerde De Waard samen met zijn vrouw Lies terug naar de stad waar hij ondanks alle omzwervingen altijd de meeste binding mee heeft gehouden: Doetinchem.

Hier is hij nu als vrijwilliger in het Stadmuseum rechterhand van directeur Esther Ruesen. De Waard coördineert een groep van zo’n zeventig vrijwilligers en als er iets georganiseerd moet worden, steekt hij bijna als vanzelf zijn vinger op. Niet zo vreemd. De Doetinchemmer werkte meer dan veertig jaar lang voor bierbrouwer Heineken, waarvan 25 jaar in de evenementen. Hij was verantwoordelijk voor de aankleding en de drankverstrekking bij onder meer de Amstel Gold Race en concerten in De Kuip of Ahoy.

De binding met Doetinchem bleef doordat zijn ouders, zijn broers, zijn zussen en zijn vrienden hier al die tijd bleven wonen. Vader Cor en moeder Wil de Waard begonnen in 1952 de eerste camping in Doetinchem: de Koekendaal, later camping De Wrange. “We hadden hier een geweldig mooie jeugd”, blikt De Waard terug. “Met vrienden kwamen we ook samen achter de Markthal, gingen daar handballen, voetballen, kaarten. En op dinsdag hielpen we de boeren ’s ochtends met het uitladen van de dieren voor de veemarkt.”

“We hadden hier een geweldig mooie jeugd”, blikt De Waard terug. “Met vrienden kwamen we ook samen achter de Markthal, gingen daar handballen, voetballen, kaarten. En op dinsdag hielpen we de boeren ’s ochtends met het uitladen van de dieren voor de veemarkt.”

- Dick de Waard

De rijke historie van de stad spreekt de Doetinchemmer enorm aan: “Zo snel je hier bij het Stadsmuseum de deur uitloopt, heb je rechts in de Heezenstraat al de gildehuisjes, je gaat linksaf en je komt langs de oude gevangenis. Zo zijn er in de hele stad verhalen te vertellen. Ook over het vervoer dat hier altijd geweest is. De Gelderse Tramwegen, daar heeft mijn opa zelfs nog voor gewerkt. Op de fietsbrug over de Oude IJssel liggen nog twee stukjes spoor.”

De Waard noemt Doetinchem een stad die groot is door het klein zijn. “Het eerste wat bij mensen in de Randstad opkomt is altijd De Graafschap, maar Doetinchem heeft zoveel meer”, stelt hij. “Rotterdam heeft de Euromast, wij hebben een mooie watertoren. Wij hebben geen stadion De Kuip, maar wel De Vijverberg. Dat soort dingen zijn zo relatief. Ik stond laatst bij de Walmolen, dan zie je een boot langsvaren en denk je: wat wil je nou nog mooier hebben?”

In het Stadsmuseum wordt de VVV de komende tijd omgebouwd tot inspiratiepunt. Centraal daarin staat een grote maquette van de stad Doetinchem. “Als je hier dingen op aanwijst, dan komen de verhalen vanzelf”, zegt De Waard. “Ook op de fiets kun je van hieruit trouwens alle kanten op, je ziet de mooiste plekjes. De Kruisbergse bossen zijn prachtig om te wandelen. En wat dacht je van De Wrange en De Zumpe? Er zijn hier ontzettend veel verborgen schatten.”

Dick de Waard bij de maquette van Doetinchem. Foto: Luuk Stam

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Achterhoek nieuws en de Achterhoek Vakantiekrant. Wil je de graag de gehele vakantiekrant lezen? Ga dan naar een VVV of TIP in de Achterhoek en haal een gratis exemplaar op.