Duitse tanks

Brandenweg, 7108 Woold | Toon op kaart

Ongeveer op deze plek, tussen de grenspalen 762 en 763, reden de Duitse tanks de grens over. Vanwege de opmars van de geallieerden waren de fanatieke Duitsers donderdag 29 maart 1945 naar Woold getrokken. Deze jonge en onervaren rekruten werden ingezet om het onvermijdelijke zo lang mogelijk uit te stellen. Ze verscholen zich in het veld met een grote hoeveelheid tankafweergeschut en de gevreesde Panzerfäuste. Zo’n Panzerfaust bevatte 800 gram aan explosief; genoeg om een tank te doorboren en uit te schakelen

De grens
De grens met Duitsland bestaat al langer dan Duitsland zelf. De grensstenen tussen Nederland en de huidige deelstaat Noordrijn-Westfalen markeren de grens met het voormalige Pruisen. De nummering begint in Zuid-Luxemburg, dat toen nog bij het Koninkrijk der Nederlanden hoorde. Nummer 862, de laatste, staat niet in Groningen maar in de buurt van Enschede. Op die hoogte eindigde ooit het Koninkrijk Pruisen dat pas later (in 1871) onderdeel werd van Duitsland. Soms tref je nog 18e-eeuwse exemplaren aan die zijn voorzien van de landswapens van het hertogdom Gelre en het bisdom Munster. Of een eenvoudige uitvoering, die uitgerust  is met de letters G en M.

Nieuwe grenspalen
Na het tijdperk van Napoleon ontstonden er nieuwe landen, zoals het Koninkrijk Pruissen ten oosten van het Koninkrijk der Nederlanden. Vastgesteld werd dat de grens langs de Achterhoek uit 1765 geen aanpassing nodig had. Er kwamen nieuwe grenspalen. Deze keer werd, wellicht vanwege de kosten, gekozen voor geverfde houten palen. Een eeuw later werden de houten palen alweer vervangen. Nu door een hardstenen variant, die vanwege de vorm ook wel ‘obelisk’ wordt genoemd. Hier, achter het bankje, staat grenspaal nummer 762A.

Copyrights:

Bundesarchiv, Bild 101l-740-0371-20 Gronefeld Gerhard CC-BY-SA 3.0