Een bos van draad | Museum STAAL

Dorpsstraat 39, 7218 AC Almen | Tel: +31 575 474 317 | Toon op kaart

Kom verdwalen in een bos van alle seizoenen vol jonge scheuten, volwassen bomen en stervende stronken. Luister naar de vogels, voel de wind en ruik het mos. Al je zintuigen worden aangesproken en eigen herinneringen komen vanzelf bovendrijven.

De Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt (1981) startte in 2020 met dit borduurproject vanuit haar zorgen om het klimaat. Zich realiserend dat zij in haar eentje weinig kan betekenen, zette ze haar gevoel van machteloosheid om in een groots kunstproject. Ze wil niet alleen mensen met andere ogen naar de natuur laten kijken, maar hen ook deelgenoot laten zijn van het maakproces: "Ik wil gezamenlijk iets creëren dat een boodschap overbrengt over de wereld waarin we leven. Zo bezien zijn mijn projecten een vorm van craftivism, actievoeren middels kunst, niet door met een vinger te wijzen maar met optimisme en een knipoog."

Een jaar lang heeft Vrugt met meer dan duizend vrijwilligers aan dit bos geborduurd. Iedere steek vertegenwoordigt een verhaal: dit is letterlijk te zien in de geschreven boomwortels. Ook in de film en audiotour is een selectie van de verhalen te zien en te horen.

Het bos is geborduurd op een doek van 30 meter breed en opgehangen in een spiraalvorm. De bezoeker dompelt zich onder in een gelaagde ruimte, waarin alle seizoenen en groeistadia van een bos vertegenwoordigd zijn.

Het bos is gemaakt van vergankelijk materiaal. Extra bijzonder zijn de zaden uit de inheemse zadenbank van Staatsbosbeheer die in het kunstwerk verwerkt worden. Wanneer het bos in 2024 zijn eindlocatie heeft bereikt in de tuinen van Museum Belvédère in Heerenveen zal het doek vergaan en door de ontkiemende zaden veranderen in een nieuw bos – ditmaal bestaand uit echte bomen.

Meer informatie
Bekijk alle evenementen in de Achterhoek