Door Luuk Stam
’S-HEERENBERG - Mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen de mogelijkheid bieden om met een vast fietsmaatje op een duofiets mooie tochten door de Achterhoek te maken, gezellig te kletsen en te genieten van het natuurschoon. Dit is het doel van Fietsmaatjes Montferland.
Op Hemelvaartsdag 2021 ging na een lange voorbereidingsperiode Fietsmaatjes Montferland echt van start. De eerste rit was meteen een bijzondere: “Ik ben met mijn op dat moment 90-jarige moeder op de duofiets gestapt. We zijn door het bos bij Kasteel Huis Bergh gereden en mijn moeder vond het geweldig”, zegt Ans Willemsen.
Ans en haar vriendin Dorien Peters zijn de initiatiefnemers van Fietsmaatjes Montferland. Dorien vertelt dat zij vijf à zes jaar geleden al met het idee speelde om iets te doen voor mensen wier wereldje veel kleiner is geworden doordat zij niet meer op de fiets kunnen stappen.
Een paar jaar later tijdens een fietsvakantie met Ans zag Dorien in een dorpshuis een folder van Fietsmaatjes.nl liggen. Zij en Ans waren meteen enthousiast. Nadat zij een groep medestanders om zich heen hadden verzameld, volgden zij allen een online-training vanuit de in 2012 opgerichte landelijke organisatie.
Daarna was het zaak om voldoende fondsen te verzamelen om de aanschaf van een stevige duofiets met trapondersteuning te kunnen bekostigen. Dorien: “Voor één fiets betalen we ongeveer 15.000 euro. Daar komen de verzekeringskosten nog bij. Gelukkig bieden verschillende ondernemers hun diensten gratis aan zoals onderhoudsbeurten en stalling.
De vriendinnen fungeren binnen Fietsmaatjes Montferland als coördinatoren. Kandidaat-deelnemers voeren eerst een intakegesprek met Ans of Dorien. Ans: “We maken ook altijd een proefrit met de kandidaat. Verloopt die goed, dan gaan we op zoek naar een geschikt fietsmaatje. Hierbij kijken we onder meer of beiden op dezelfde golflengte zitten en of het fietsmaatje beschikbaar is op de tijden waarop de deelnemer graag wil fietsen.”
Zodra er een match is gemaakt, kan het fietsmaatje in het Samen Fietsen-plan online de duofiets voor maximaal drie uur reserveren. Vlak voor aanvang haalt het fietsmaatje de sleutels van de stalling en duofiets op bij de servicebalie in de plaatselijke Jumbo en levert daar zijn of haar fietsmaatjespas in.
Iedereen mag zelf bepalen waar de rit naartoe gaat, er zijn geen vaste routes. “Een wens kan bijvoorbeeld zijn om langs het ouderlijk huis te fietsen”, zegt Ans. “Het gaat niet om snelheid, maar om het plezier dat je hebt met elkaar en dat je geniet van de mooie omgeving”, vult Dorien haar aan. Per keer wordt een bijdrage van 3 euro gevraagd.
Mooi om te zien, is volgens Dorien en Ans dat vrijwel alle deelnemers op de duofiets meetrappen en zo ongemerkt aan hun gezondheid werken. Zo is er bijvoorbeeld een meneer met COPD, die normaliter niet zou kunnen fietsen, maar die nu wel de ronddraaiende beweging met zijn benen kan maken. Een andere man met een chronische aandoening is heel dankbaar dat hij samen met zijn vrouw, die fietsmaatje is, op pad kan.
In minder dan twee jaar is het project in ’s-Heerenberg (inclusief Lengel en Stokkum) sterk gegroeid naar zo’n vijftig deelnemers en ongeveer hetzelfde aantal fietsmaatjes. Dorien: “We hebben momenteel twee duofietsen; binnenkort krijgen we een derde. Het is nadrukkelijk de bedoeling de fietsen ook in te zetten ten behoeve van bewoners van zorginstellingen en jongeren die beschermd wonen.”
In de gemeente Montferland gaat naar verwachting rond Pasen een tweede Fietsmaatjeslocatie van start in Zeddam en Braamt. In Didam zijn er verkennende gesprekken gaande.
Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Achterhoek nieuws en de Achterhoek Vakantiekrant. Wil je de graag de gehele vakantiekrant lezen? Ga dan naar een VVV of TIP in de Achterhoek en haal een gratis exemplaar op.