WINTERSWIJK – Freek Deunk kwam na tien jaar studie en werk terug naar zijn geboortegrond in ‘t Woold. “Want hier vind ik de manier van leven om in mijn hum te zijn.”
Door Josée Gruwel
Op een avond liep Freek wat rond in de Finse havenstad Kotka. Hij was er vanwege zijn werk voor het Rotterdamse bedrijf Boskalis. Het was de zoveelste stad die hij in zo’n tien jaar tijd aandeed. Op allerlei plekken in de wereld was hij geweest. In Kotka liep hij wat te mijmeren: waar zou ik de rest van mijn leven nou willen wonen, waar wil ik oud worden?
Sinds zijn studie werktuigbouwkunde aan de Universiteit van Twente had hij het ouderlijk huis verlaten. Maar in Kotka besefte hij dat hij weer terug wilde. Vlak erna belde hij zijn ouders met de vraag of hij weer op zijn oude stek in ‘t Woold mocht wonen. “Ze waren niet heel erg verrast.”
“Ik wilde terug naar ‘t Woold, want ik hou van de cultuur van een buurtschap: het gemeenschapsleven, het ons-kent-ons-gevoel, het samen organiseren, het voor elkaar klaarstaan, naoberschap, de humor. Met het prachtige coulisselandschap erbij is dat de manier van leven waarin ik in mijn hum ben. Vroeger als kind zat ik te mopperen dat ik een kwartier moest fietsen voordat ik in het centrum van Winterswijk was, maar nu fiets ik naar mijn werk in Aalten en kan enorm genieten van wat ik onderweg zie: dan weer reeën, dan een buizerd, en steeds verandert met de jaargetijden alles wat groeit en bloeit. Ik heb altijd veel met de Achterhoek opgehad, maar voor mij is de Achterhoek nu echt thuis.”
- Freek Deunk
Zo’n vijf jaar geleden pakte Freek zijn werkreiskoffer voorgoed uit. Hij voelt zich nu als een vis in het water. Hij zit in de schutterscommissie van ’t Woold, is grensrechter voor MEC1 (voetbal), raadslid voor D66 en initiatiefnemer van de Wooldse Walking Tour, een wandeling van zo’n 2,5 uur waarbij hij gidst. “Op mijn reizen wilde ik de steden waar ik kwam graag meteen op een gemakkelijke manier beter leren kennen. Daarom deed ik altijd mee aan een free city walking tour. Toen ik terug kwam naar ’t Woold, kende ik eigenlijk te weinig over de geschiedenis van hier en verdiepte me erin door het lezen van boeken die mijn ouders ooit aanschaften en door verhalen van buurtgenoten.”
Bij de Wooldse Walking Tour vertelt Freek met liefde het verhaal over het landschap en de geschiedenis ervan. “Je ziet een cultuurlandschap, gevormd door een samenspel van mens en natuur. Het is heel interessant om te horen welk stuk land op welke manier in gebruik is geweest. Van oudsher heeft hier alles ook een functie. Zo werd hout toen gebruikt als geriefhout. Uit een hazelaar werden onder andere bezemstelen gemaakt.” Freeks wandelverhaal begint omstreeks de elfde eeuw en eindigt in de tijd van nu. De route, voor een gedeelte klompenpad, is hierop aangepast. “Op de route ligt ook een oude steenoven. Die is onlosmakelijk met het landschap verbonden.”
De Wooldse Walking Tour is op dinsdagmiddag, in de maanden juli en augustus. Gestart wordt om 13.30 uur vanaf ’t Elferdinck, Harkelseweg 2, Winterswijk-Woold. Reserveren bij het VVV Inspiratiepunt Winterswijk, de kosten zijn zes euro. Zie hiervoor www.100procentwinterswijk.nl. Geschikt schoeisel wordt aanbevolen. Naast de wekelijkse wandeling, die ongeacht het aantal deelnemers altijd doorgaat, kan er voor grotere groepen ook op aanvraag worden gewandeld.
Freek Deunk in ’t Woold, de streek waar hij zich het meest op z’n plek voelt. Foto: Josée Gruwel
Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Achterhoek nieuws en de Achterhoek Vakantiekrant. Wil je de graag de gehele vakantiekrant lezen? Ga dan naar een VVV of TIP in de Achterhoek en haal een gratis exemplaar op.