Gedrochten

Kerkstraat, 7213 DR Gorssel | Toon op kaart

Op 18 maart 1945 bombardeerden Britse Typhoon jachtvliegtuigen de Duitse hoofdkwartieren in Gorssel, waaronder de villa’s Boschterhoek en Ravensweerd. Deze waren doelwitten vanwege hun strategische betekenis tijdens de Slag om het Twentekanaal. De Boschterhoek brandde na een voltreffer af, waarbij vijf Duitse militairen omkwamen. Generaal Schilffart was niet aanwezig, maar na het bombardement verliet hij Gorssel, beschuldigde het dorp van collaboratie en gaf de opdracht om te vertrekken. Villa Ravensweerd raakte zwaar beschadigd. Het bombardement verwoestte ook andere gebouwen, zoals de kerk, de pastorie en woningen, en resulteerde in zeven doden en twintig gewonden onder de Gorsselnaren.
De kerk, een rijksmonument, werd getroffen omdat geallieerden de toren als uitkijkpost beschouwden. Na de oorlog werd de kerk hersteld, met een symbolisch beeld van de bevrijding op de deuren.

Op zondag 18 maart 1945 werd de kerk van Gorssel gebombardeerd omdat de antenne van een Duitse radio-installatie in de toren was ondergebracht. Er bleef niet veel van de kerk over. Bij de hoofdingang, op de herbouwde deurstijl, vind je een illustratie die herinnert aan de oorlog. De centrale figuur is Vrouwe Justitia met in haar rechterhand de V van Victorie. Helemaal onderaan staat de datum 10 mei 1940. Toen begon het onrecht zijn opmars, uitgebeeld door mannelijke gedrochten met Duitse helmen, die ijverig langs de deurstijl naar boven klauteren. Maar daar is een grens: de datum 6 april 1945. Een onverbiddelijk halt voor het onrecht en de Victorie voor het recht.

Copyright:

PortaalKerk

Regionaal Archief Zutphen