ZELHEM – De Zelhemse Gerrie Til trekt als IVN-gids met wandelaars de natuur van de gemeente Bronckhorst in: ‘Het is hier schitterend mooi.’
Door Luuk Stam
Ze woont al jaren in de bosrijke Heidenhoek in het buitengebied van Zelhem, maar als kind groeide de nu 75-jarige Gerrie Til op in Hengelo, zo’n 10 kilometer verderop. Daar ontstond op bijzondere wijze haar fascinatie voor de natuur. Til woonde naast landgoed ’t Kervel. In het landhuis daar woonde een aantal nonnen en één pater. Met die pater maakte de jonge Gerrie talloze wandelingen. “Die man had voordat hij pater werd biologie gestudeerd en kon mij alles vertellen over de natuur”, vertelt ze. “Ik vond het helemaal geweldig.”
De passie is nooit verdwenen. Naast IVN-gids is Til ook vrijwilligster bij het Toeristisch Informatiepunt in Zelhem. Daarnaast is ze mede-initiatiefneemster van het Boelekeerlspad, een zo’n 6 kilometer lang wandelpad dat voert langs watergangen, poelen, landerijen, oude en nieuw aangelegde natuur rondom Zelhem. De ‘boelekeerl’ was een boeman waarmee in vroeger tijden kinderen angst werd aangejaagd om ze op die manier bij putten, sloten en poelen vandaan te houden.
Een wandeling met de Zelhemse is een wandeling vol verhalen. Die gaan vaak over de natuur – ‘kijk deze plant, daar zit altijd één zwart puntje in het midden!’ – maar ook over historie: “Alleen al de kerk in Zelhem, die is gebouwd in de vijftiende eeuw, maar de kapel die hier eerst stond, is al gesticht rond het jaar 800. En het dorp heeft een mooie historische tegelroute. Ik ben gewoon hartstikke trots op Zelhem. Ik houd van het dorp en van de ruimte en het groen eromheen. Ik noem het hier weleens het groene hart van de Achterhoek. Kijk naar landgoed ‘t Zand, daar zijn pas nog nieuwe mountainbikepaden aangelegd. Het is hier schitterend mooi.”
- Gerrie Til
Til vertelt tijdens haar wandelingen als gids ook vaak over het Lemkesbeumken, een kenmerkende boom aan de Barinkweg net buiten het dorpscentrum van Zelhem waarin vroeger een lamp zou hebben gehangen om het passanten in de donkere uren gemakkelijker te maken. Dit werd ook de ‘lijkenweg’ genoemd omdat veel begrafenisstoeten via deze weg Zelhem binnenkwamen. Als de stoet bij het Lemkesbeumken was, werd die zichtbaar vanuit de kerktoren in het dorp en wist de koster dat hij moest beginnen met luiden.
Nog even terug naar het Boelekeerlspad, want dat pad ontstond op initiatief van buurtbewoners weliswaar al in 2002, maar heeft onlangs een nieuwe informatiehut gekregen, compleet met folders, routekaarten en een toilet. Ook zijn er aanlooproutes gecreëerd vanuit Zelhem, Halle en de Slangenburg, allemaal zo’n 11 kilometer lang. Voor zo’n afstand draaien fanatieke wandelaars hun hand niet voor om, weet Til, die ook niet wil vergeten te wijzen op de zandwegenwandeling in de Heidenhoek. “Veel oude zandwegen zijn hier bewaard gebleven, je kunt ze eindeloos wandelen.”
Fototekst: Wandelgids Gerrie Til op één van de vele zandwegen in de Heidenhoek in het buitengebied van Zelhem. Foto: Luuk Stam
Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Achterhoek nieuws en de Achterhoek Vakantiekrant. Wil je de graag de gehele vakantiekrant lezen? Ga dan naar een VVV of TIP in de Achterhoek en haal een gratis exemplaar op.