Grenzenlos wandelen

17.2 km 3:34 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

De Duits-Nederlandse wandelroute ‘GrenzenLos’ in zuidelijk Münsterland en Achterhoek maakt de bijzondere geschiedenis van de grensdorpen Dinxperlo en Süderwick tastbaar. Aan de hand van oude anekdotes en nieuwe vormen van samenwerking wordt het leven in het grensgebied “tussen” de twee landen geschetst.

Deze wandelroute voert je dwars door het Nederlandse Dinxperlo en Duitse Süderwick met het weidse, aantrekkelijke buitengebied en zijn groene grenzen. Onderweg kom je langs tal van punten die samen de bijzondere geschiedenis van deze grensstreek vertellen. Hier en daar zie je het tastbare resultaat van unieke samenwerkingsprojecten tussen beide landen zoals het Nederlands-Duits politiebureau; een fenomeen in Europa.

De uitstekend bewegwijzerde ‘GrenzenLos’-route heeft twee startpunten: aan Duitse zijde start men bij het Toeristisch Oriëntatiepunt (TOP) Brüggenhütte, in Nederland begint de route bij TOP Welinkbos.

Start in Nederland of in Duitsland

De route is eenvoudig in te korten tot acht kilometer en start bij TOPWelinkbos, aan de Aaltenseweg in Dinxperlo,een parkachtig gebied met hertenkamp. Start de wandeling met een drankje bij Café Restaurant De Sander, direct achter het hertenkamp.

Smokkelverleden

Middenin het centrum van Dinxperlo staat de Dorpskerk en het Grenslandmuseum. De permanente tentoonstelling geeft een beeld over het wonen en werken in de grensstreek. Weten welke smokkeltrucs de grensbewoners vroeger toepasten? Hier lees je er van alles over. Zodra je het dorp uit loopt, zie je een goed bewaarde grenssteen uit 1766. Bij de voormalige grens staat een bronzen beeldengroep(4) ‘Wenn der Zöllner mit dem Smuggler’ die de spanning en het gevaar van de smokkelhandel perfect uitbeeldt.

Kleinste kerkje van Nederland

Mooi is het verhaal van het kerkje De Rietstap. Dit kleinste kerkje van Nederland dankt zijn bestaan aan een slimme uitvoering van een testamentaire bepaling. De eigenaar van havezate De Rietstap liet een grote erfenis aan zijn neef na, op voorwaarde dat hij een kerk op het terrein zou bouwen. Hij vermeldde geen afmetingen in het testament en uit zuinigheid ontstond zo het piepkleine kerkje. Maandelijks zijn er wisselende exposities. www.kerkjerietstap.nl.

Weltkugel/wereldbol

Waar vroeger de slagboom stond van grensovergang Dinxperlo-West, staat nu een kunstwerk in de vorm van een wereldbol. Het symboliseert de verbondenheid en vriendschap tussen de twee buurlanden. Alles op deze plek heeft zijn betekenis; de wereldbol, het spiraalvormige pad, de verharding, de haag, de naoberbank en het landschap. Je leest er meer over op het informatiepaneel.
Hotel-Restaurant Brüggenhütte ligt pal aan de Aa-Strang. Geniet van Kaffee und Kuchen of drink met mooi weer een biertje in de Biergarten. De Duitse gemütlichkeit is hier sfeerbepalend. www.brüeggenhuette.de
 

Lees meer
Natuur
Grensroute

VVV Dinxperlo

Raadhuisstraat 8, 7091 CK
Dinxperlo, Nederland

Deel deze route