Grenzenlos wandelen

17.10 Km 04:15 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

De Duits-Nederlandse wandelroute ‘GrenzenLos’ maakt de bijzondere geschiedenis van de grensdorpen Dinxperlo en Süderwick tastbaar. Deze wandelroute voert je dwars door het Nederlandse Dinxperlo en Duitse Süderwick met het weidse, aantrekkelijke buitengebied en zijn groene grenzen. Onderweg kom je langs tal van punten die samen de bijzondere geschiedenis van deze grensstreek vertellen. Hier en daar zie je het tastbare resultaat van unieke samenwerkingsprojecten tussen beide landen zoals het Nederlands-Duits politiebureau; een fenomeen in Europa.

Start in Nederland of in Duitsland

De uitstekend bewegwijzerde ‘GrenzenLos’-route heeft diverse startpunten: aan Duitse zijde start men bij het Toeristisch Oriëntatiepunt (TOP) Brüggenhütte, in Nederland begint de route bij TOP Welinkbos aan de Aaltenseweg, of bij VVV Dinxperlo aan de Markt 4. De route is eenvoudig in te korten tot acht kilometer.

Smokkelverleden

Middenin het centrum van Dinxperlo staat de Dorpskerk en het Grenslandmuseum grenslandmuseum.nl. De permanente tentoonstelling geeft een beeld over het wonen en werken in de grensstreek. Weten welke smokkeltrucs de grensbewoners vroeger toepasten? Hier lees je er van alles over. Zodra je het dorp uit loopt, zie je een goed bewaarde grenssteen uit 1766. Bij de voormalige grens staat een bronzen beeldengroep ‘Wenn der Zöllner mit dem Smuggler’ die de spanning en het gevaar van de smokkelhandel perfect uitbeeldt.

Kleinste kerkje van Nederland

Mooi is het verhaal van het kerkje De Rietstap. Dit kleinste kerkje van Nederland dankt zijn bestaan aan een slimme uitvoering van een testamentaire bepaling. De eigenaar van havezate De Rietstap liet een grote erfenis aan zijn neef na, op voorwaarde dat hij een kerk op het terrein zou bouwen. Hij vermeldde geen afmetingen in het testament en uit zuinigheid ontstond zo het piepkleine kerkje. Maandelijks zijn er wisselende exposities. www.kerkjederietstap.nl.

Weltkugel/wereldbol

Waar vroeger de slagboom stond van grensovergang Dinxperlo-West, staat nu een kunstwerk in de vorm van een wereldbol. Het symboliseert de verbondenheid en vriendschap tussen de twee buurlanden. Alles op deze plek heeft zijn betekenis; de wereldbol, het spiraalvormige pad, de verharding, de haag, de naoberbank en het landschap. Je leest er meer over op het informatiepaneel. Hotel-Restaurant Brüggenhütte ligt pal aan de Aa-Strang. Geniet van Kaffee und Kuchen of drink met mooi weer een biertje in de Biergarten. De Duitse gemütlichkeit is hier sfeerbepalend. www.brueggenhuette.de

Lees meer
Natuur
Grensroute

TOP Welinkbos

Aaltenseweg
A24
TP133
A89
A86
A27
A12
A49
TP196
A43
TP195
TP185
TP188
D52
D48
D64
D38
A53
A26
TP140
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route