Grenzenlos wandelen

17.23 Km 03:27 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg het Grenzenlos bordje.

De Duits-Nederlandse wandelroute ‘GrenzenLos’ maakt de bijzondere geschiedenis van de grensdorpen Dinxperlo en Suderwick tastbaar. Deze wandelroute voert je dwars door het Nederlandse Dinxperlo en Duitse Suderwick, met het weidse, aantrekkelijke buitengebied en groene grenzen. Onderweg kom je langs tal van punten die samen de bijzondere geschiedenis van deze grensstreek vertellen. Hier en daar zie je het tastbare resultaat van unieke samenwerkingsprojecten tussen beide landen, zoals het Nederlands-Duits politiebureau. Een fenomeen in Europa!

Dinxperlo

Dit grensdorp is in de loop der jaren vastgegroeid aan het Duitse Suderwick. De grens loopt dwars door het dorp. Bezoek de gezellige weekmarkt, luister in het Grenslandmuseum naar verhalen over het smokkelverleden of bezichtig het kleinste kerkje van Nederland.

Suderwick

Dit is het tweelingdorp van Dinxperlo. Aan de Hellweg (aan de Nederlandse kant Heelweg geheten) zie je aan de lantaarnpalen, bebording en bebouwing duidelijk welke kant van de straat tot Nederland behoort en welke tot Duitsland.

Kerkje de Rietstap

Het kleinste kerkje van Nederland is tegenwoordig in gebruik als expositieruimte. Elke maand is er een wisselende expositie van kunstenaars uit de omgeving, maar ook uit andere regio’s in Nederland en Duitsland.

Lees meer
Natuur
Grensroute

TOP Welinkbos

Aaltenseweg
A24
A89
A86
A27
A12
A49
A43
D52
D48
D64
D38
A53
A26
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route