TOP Welinkbos

Aaltenseweg, 7091 Dinxperlo | Toon op kaart

Tweedeling aan de grens.

Dinxperlo

Dinxperlo is een unieke grensplaats. Uniek in de zin, dat de rijksgrens midden door het dorp loopt. De troittorband aan de zuidzijde van de Anholtseweg vormt de grens tussen Nederland en Duitsland. Er is zelfs een politiebureau met Nederlands/Duitse bemanning. Dinxperlo herbergt ook het kleinste kerkje van Nederland, gebouwd naar aanleiding van een bepaling in een testament.

Wasserburg Anholt

Eén van de mooiste kastelen van Duitsland ligt op een steenworp afstand van de Nederlandse grens. Een deel van het kasteel is in gebruik als museum, een ander deel als hotel-restaurant. In het museum hangt een bijzondere kunstverzameling van beroemde meesters, zoals Rembrandt, Breughel en van Goyen. Verder zijn er bijzondere wandkleden, uniek porselein en exclusief meubilair tentoongesteld. Het historische park is aangelegd in voornamelijk Engelse landschapsstijl.

Grenslandmuseum

Dit in 1985 geopende museum schetst een beeld van het leven aan en langs de grens met Duitsland. Er is een duidelijk overzicht van allerlei zaken die met de douane te maken hebben, smokkeltrucs, inbeslaggenomen wapens, drugs en andere gesmokkelde waar.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 25 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes.

Fietsroutes

Wandelroutes

Skeelerroutes