Kies hieronder jouw startpunt:
’t Griezeveldpad
’t Grieze veld is een stuk van het Lievelderveld waar bijzondere planten voorkomen. Het is slechts een van de vele bezienswaardigheden tijdens deze afwisselende wandelroute. Zo kom je langs plekken waar de historie nog zichtbaar en voelbaar is. Van monumentale boerderijen tot een voormalige trambaan en van een schuilhut tot een schans uit de Tachtigjarige Oorlog: je ziet het allemaal. Kom je met het openbaar vervoer? Dan kun je de route ook starten bij station Lichtenvoorde-Groenlo.
De route wordt aangegeven op een paal met rode kop en grijze pijl
Onderweg zie je
TOP Beneman
Café-restaurant Beneman is gehuisvest in een karakteristiek Saksisch gebouw met authentieke teksten boven de ingang in de zijgevel. Vanaf dit punt midden in het dorp Vragender starten diverse wandel- en fietsroutes.
Coulisselandschap
Zodra je de dorpskern van Vragender uitloopt, maak je kennis met het coulisselandschap dat zo kenmerkend is voor deze omgeving. Kijk ook nog even achterom, dan zie je de dorpsbeeldbepalende silhouetten van de molen en de kerk van Vragender.
Leemputten
Vroeger werd hier leem gegraven. Het leem werd gebruikt voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld als vulmateriaal voor muren en voor vloeren in boerderijen en stallen. Je ziet hier ook een verzameling beelden, gezaagd uit eiken stammen.
Bekkenhook
Op de Huttendijk zijn enkele boerderijen dicht op elkaar gebouwd in de ‘Bekkenhook’. Eind vorige eeuw stonden er nog meer boerderijen, maar die zijn begin twintigste eeuw gesloopt of verplaatst. Sommige van de overgebleven boerderijen zijn in nagenoeg authentieke staat.
Ekoboerderij Arink
Op deze boerderij werken ze biologisch en gebruiken ze geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen of antibiotica. De boerderijwinkel is elke vrijdag- en zaterdagmiddag geopend. Je vindt er een breed biologisch assortiment: niet alleen vlees en zuivel, maar ook wijn en brood.
Scheidingsweg
Deze mooie, rechte weg is grotendeels onverhard. Je hebt hier de keuze uit drie verschillende vervolgroutes die elders weer bij elkaar komen: rechtsaf over de Landewehrweg, of de Scheidingsweg vervolgen, of iets verderop linksaf over een pad aangegeven met ‘Eigen Weg’ naar het Crashmuseum.
Crashmuseum
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in ons land ongeveer 6500 vliegtuigen neergestort. Hiervan kwamen er circa 400 in de Achterhoek terecht. In het Crashmuseum zijn opgegraven vliegtuigonderdelen uit deze tijd te zien. Ook wordt doorlopend de film ‘De Luchtoorlog herleefd’ vertoond.
Grieze veld
Dit stuk van het Lievelderveld was vroeger, aan het eind van de vorige eeuw, ontgonnen bouwland. De mineraalrijke bodem is er afgeschraapt en dat heeft veel gevolgen gehad voor de vegetatie. Nu groeien er planten zoals kleine zonnedauw, grote en kleine wolfsklauw en klokjesgentiaan.
Oude trambaan
Waar nu een fietspad ligt, lag vroeger de spoorbaan voor de stoomtram tussen Groenlo en Lievelde. Deze spoorlijn is tot 1911 in gebruik geweest. Sinds 1960 werd hier al gefietst, maar in 1999 werd het tracé een officieel fietspad.
Schuilhut Brakerweg
Van juli 1944 tot april 1945 is deze schuilhut gebruikt door onderduikers. Vrijwilligers van de Vereniging Groen Goed en de stichting AVOG’s Crash Museum hebben de schuilhut in oude luister hersteld.
Station Lichtenvoorde-Groenlo
Voor wandelaars die met het openbaar vervoer reizen, is dit een handig startpunt van de route. Als je aan de zuidkant van het spoor een paar honderd meter in oostelijke richting loopt, kom je op de Kloosterstraat, die onderdeel is van de route.
Uitkijktoren Engelse Schans
Schansen waren onderdeel van de insluitingslinie tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op deze opgeworpen aarden wallen stonden de kanonnen. In 2002 is de Engelse Schans in oude staat hersteld. Vlak in de buurt is een twintig meter hoge uitkijktoren gerealiseerd. Je hebt hier een mooi uitzicht over de omgeving.
Visvijver
Voor de aanleg van de Twenteroute (N18) was veel zand nodig, daarom is deze visvijver gegraven. Hier is nu een prachtig stuk nieuwe natuur ontstaan. Er broeden veel vogels en in het water komen veel verschillende vissen voor.
Ruïne Sint Jacobskapel
De Sint Jacobskapel is gebouwd in 1444 en raakte na 1616 in verval, toen het tijdens de hervormingen overging in calvinistische handen. In 1869 kreeg de overwegend katholieke gemeenschap van Vragender pas weer de mogelijkheid om een kerk te bouwen. Dat gebeurde op de plek waar de huidige kerk staat.