Lochem

Henk Hietbrink

In de natuur rondom Gorssel voelt Henk zich opperbest

EPSE - Henk Hietbrink (73) uit Epse is op vele vlakken maatschappelijk actief, maar zijn grootste passie ligt in de natuur. Hij zet zich in voor de ontwikkeling ervan, weet alles van ooievaars en organiseert bijzondere wandelingen.     

Door Luuk Stam

Eekhoorntjes zoeken in het bos rondom zijn huis in Joppe, dat was als kind één van de lievelingsbezigheden van Henk Hietbrink. Na afloop was hij zijn klompjes nogal eens kwijt. “Want het moest natuurlijk niet kraken”, vertelt hij. “En er zitten hier in het gebied veel ringslangen. Van mijn vader leerde ik destijds hoe je zo’n slang op moest pakken. Ik nam ’m mee naar school, de hoofdonderwijzer vond het geweldig. Hij zei: ‘Ga er alle klassen maar mee rond.’”

Het was die schoolmeester die Hietbrink de grote liefde voor de natuur bijbracht. Hoewel hij als aannemer jarenlang in een heel andere tak van sport werkzaam was, is die passie altijd gebleven. Nu geeft de Epsenaar lezingen door het hele land. Naast de natuur heeft ook de historie van zijn thuisomgeving zijn volle aandacht. Hij is al vele jaren verbonden aan de historische vereniging De Elf Marken in Gorssel en heeft vanuit die rol ook zitting in de erfgoedcommissie van de gemeente Lochem.

"Er zitten hier in het gebied veel ringslangen. Van mijn vader leerde ik destijds hoe je zo’n slang op moest pakken. Ik nam ’m mee naar school, de hoofdonderwijzer vond het geweldig. Hij zei: ‘Ga er alle klassen maar mee rond.'"

- Henk Hietbrink

Toch is het vooral de voormalige gemeente Gorssel waar Hietbrink actief is. In Epse was hij 18 jaar voorzitter van het Oranjecomité en 14 jaar voorzitter van de Dorpsraad. Daarnaast is hij al 55 jaar verbonden aan de vogelwerkgroep De IJsselstreek (waarvan acht jaar als voorzitter) en was hij medebeheerder van ooievaarsdorp ’t Zand in Gorssel. “Dit is een prachtige plek voor de ooievaars, zo aan de rivier de IJssel”, stelt hij. “En dat die ooievaars hier graag zijn, daar mogen we ons gelukkig mee prijzen, het zorgt voor heel mooie plaatjes.”

De vogels vinden rondom zijn thuisdorp dan ook een walhalla aan natuur. Overal zijn bosgebieden, van het Hassinkbos bij Epse tot het gebied rondom Huis ’t Joppe, de Gorsselse heide en het Dorth, tegen de grens met Bathmen. Door leden van de vogelwerkgroep zijn in deze bossen enkele honderden nestkasten geplaatst, die de leden in het broedseizoen wekelijks controleren. Onder meer pimpel- en koolmezen en bonte vliegenvangers broeden hier.

Hietbrink zelf heeft zo’n veertig geprepareerde vogels en zoogdieren, waarmee hij wandelingen voor groepen en scholen organiseert. Deelnemers moeten onderweg zoeken en krijgen achteraf uitleg over waarom een vogel, das of reekalf zich nou juist dáár schuilhoudt. Een heel ander project: Hietbrink mag van de gemeente Lochem op een 5000 vierkante meter groot gebied aan de rand van Epse naar eigen inzicht zorgdragen voor de natuurontwikkeling. Zo is de kikkerpoel al verfraaid en is er iets verderop een wandelbruggetje aangelegd.

Het is Hietbrink op het lijf geschreven. Of hij nog een tip heeft voor fietsers en wandelaars in de omgeving, waar moeten ze op letten? Hij wijst op het afwisselende coulissenlandschap. “Dat je ergens uit een bos komt en ineens in een landschap met hagen en singels terechtkomt”, vertelt hij. “Dat is prachtig. Ook heel mooi is het rondom de Schipbeek en de Dortherbeek, die hier vlakbij lopen. Wist je dat daar aan die beken eeuwen geleden al gewoond werd? Er ligt hier een enorme historie.”

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Achterhoek nieuws en de Achterhoek Vakantiekrant. Wil je de graag de gehele vakantiekrant lezen? Ga dan naar een VVV of TIP in de Achterhoek en haal een gratis exemplaar op.