Het bosrestaurant en het voormalig station Gorssel

Joppelaan 100, 7215 AE Joppe | Toon op kaart

Op deze plaats staat waarschijnlijk vanaf 1883 een café/stationskoffiehuis. Het treinstation opende in 1865 aan dezelfde zijde van het spoor. Het café is verder hotel (Dikkers) geweest, want ook het toerisme profiteerde van dit station nabij bos en heide. Nu is hier het Bosrestaurant gevestigd. Sinds een desastreuze brand eind 2018 werd het compleet hersteld en begin 2020 weer geopend.

Joppelaan 100, 7215 AC Joppe

Station Gorssel

Veel Gorsselnaren waren het er bepaald niet mee eens dat ‘hun’ station in 1865 ruim een kilometer verder in de kleine buurtschap Joppe werd aangelegd. Het was de zoveelste stopplaats op de ‘Staatslijn A’ van Arnhem naar Leeuwarden. Het lijkt erop dat de gekozen goedkopere versie van het traject met een oostelijke knik over de heide meer een rol bij het besluit speelde dan dat de adellijke bewoner van het kasteel ‘t Joppe zijn beslissende invloed daarop heeft kunnen uitoefenen. Het blijft evenwel een vreemde boog die nog altijd in de huidige treinverbinding Zutphen – Deventer v.v. zit. Het toenmalig stationsgebouw was er een van de eenvoudigste ‘standaardklasse’.

Eind 1940 werd het station gesloten voor personenvervoer en later ook voor goederenvervoer. (Bv. in 1872 leverde Joppe nog 710 wagonladingen ijzererts uit Harfsen aan de hoogoven Nering Bögel in Deventer.) In 1963 werd het nutteloze station uiteindelijk afgebroken. Aan de spoorlijn valt daarom nu niets meer terug te zien van dit station, evenals van ‘wachterswoning 24’ bij de spoorwegovergang.

Meer informatie