'Huis te Werken'

Joppelaan 65, 7215 AC Joppe | Toon op kaart

‘Huis te Werken’ (1904) werd gebouwd door de beroemde Haagse architect Johannes van Nieukerken. Oorspronkelijk bedoeld als werk- en landhuis, vandaar de naam. Slim, want hij had immers veel opdrachten in deze regio. De familie beplantte het kale grondstuk met bomen. Zijn zoon realiseerde in 1939 de uitbreiding. Nadat deze overleed was het vanaf 1965 vakantiehuis voor de ‘Orde van de Franciscanessen van Aerdenhout’. Na 1987 weer particulier bewoond. ‘Huis te Werken’ is een NSW*-landgoed.
*Natuurschoonwet, 1928

In de oorlog werd het huis door de bezetter in beslag genomen om soldaten van de V1-basis gelegen in Joppe te huisvesten. In de tuin bevindt zich nog een loopgraaf.

Het gerenommeerde Haagse architectenbureau Van Nieukerken, met vader en twee zoons, kwam in de zomer, inclusief huisdieren, met een aparte wagon naar het nabije station in Joppe, die daar dan werd afgekoppeld.

Van Nieukerken ontwierp bekende gebouwen zoals het hoofdkantoor van de Bataafse Petroleummaatschappij in Den Haag, het Badpaviljoen in Domburg, het in de oorlog verwoeste Groothandelsgebouw in Rotterdam en het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Zijn ‘historiserende’ stijl werd niet altijd gewaardeerd. Dit laatste ontwerp werd door de ‘Welstandscommissie’ afgewezen, evenwel toch gebouwd. (Binnen ‘Huis te Werken’ bevinden zich sculpturen en balkstructuren die ook werden toepast in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.) In Davos (Zwitserland) bouwde hij het Nederlandse tuberculose-sanatorium.

Van Nieukerken was bijzonder in trek bij de aristocratie in de Achterhoek, die hem graag in de arm nam voor nieuw- of verbouw van hun landhuizen en kastelen, veelal in neo-classicistische stijl. Zoals kasteel De Voorst in Eefde (1909), met herbouw van vleugels en colonnades, en kasteel Verwolde in Laren (1927). Het complete interieur van het architectenbureau, inclusief tekentafels, staat opgesteld in een speciale kamer van dit kasteel.

Ook tekende hij voor de verbouwing van Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Foto 1: Huis te werken 1904

Foto 2: Huis te werken huidig

Foto 3: Vakantiehuis voor nonnen 

Foto 4: Recreatiezaal

Meer informatie