Huis Verwolde tijdens de oorlog
Jonker Emilelaan 4, 7245 TL Laren
|
Tel: +31 573 401 825
|
Toon op kaart
Toen in 1942 rond Den Haag de verdedigingslinie 'Atlantikwall' werd aangelegd, moesten patiënten en personeel van het Haags Sanatorium geëvacueerd worden. De barones van Verwolde bood het Haags Sanatorium onderdak, om zo ingebruikneming door de Duitse bezetter te vermijden. De patiënten verbleven een aantal jaren op landgoed Verwolde en maakten daar de bevrijding mee.
Dappere Jonker Emile
Het is 1943 als er schoten klinken op de Leusderheide. Een van de doden is Jonker Emile van der Borch van Verwolde. Emile, leider van een verzetsgroep in Oost Nederland is verraden. Hij werd slechts 33 jaar oud. Toen de oorlog uitbrak werkte hij net voor het Ministerie van Justitie. Voor de Duitsers werken wilde hij niet, dus keerde hij terug naar zijn geboortegrond en koos voor het verzet. Postuum werd hij onderscheiden met de op één na hoogste militaire dapperheidsonderscheiding ‘De Bronzen Leeuw’. Emile’s graf bevindt zich op Verwolde en de oprijlaan draagt zijn naam.
Meer over de Atlantikwall:
Toen het Duitse leger in 1940 aan het Oostfront vocht, was de Duitse verdediging van West-Europa zwak. Daarom werd in 1941 begonnen met de bouw van de Atlantikwall. Deze ‘parelketting van beton’ moest met zo min mogelijk manschappen een aanval vanaf zee af kunnen slaan. De muur liep van Noord-Noorwegen tot aan de grens van Spanje en bestond uit forten, batterijen met kustgeschut, 15.000 bunkers en hinderlagen op de stranden. Achter de muur lagen troepenconcentraties van meer dan 700.000 manschappen. Het was een klus waarmee 450.000 arbeiders gemoeid waren en waar men 11 miljoen ton beton en 1 miljoen ton staal voor de bewapening voor nodig had.
copyright Huis Verwolde