Kolkenkring

Laag Keppel

4.10 Km 01:01 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

De route wordt aangegeven met een donkerblauwe rand op een houten paal.

De Zwarte en Witte Kolk

Over het gebied rondom de Zwarte en Witte Kolk is het nodige geschreven. Zo schreef de zoon van de dorpssmid begin 20e eeuw over de kolk: “een oord van verschrikking met een peilloze waterdiepte, waarin booze geesten leven, walgelijke gedrochten verblijf houden”. ’s Nachts kan het ook behoorlijk spoken in de omgeving van de kolken en de Wrangebult. Om middennacht zouden er witte wijven (‘wieven’) opduiken uit de Witte Kolk die zich vervolgens verplaatsen naar de Wrangebult. Waar of niet, de omgeving heeft wel iets mysterieus.

Sterrebos

Al rond het jaar 1750 is het Sterrebos op het stuifduinengebied ten noorden van kasteel Keppel aangelegd. Rond de Wrangebulte gaan acht lanen door het bos naar de top van de heuvel, aan de voet van deze heuvel werden deze lanen door een pad in cirkelvorm doorsneden. Recentelijk zijn de oorspronkelijke padenstructuur van het Sterrebos en daarmee de oude zichtlijnen richting kasteel Laag-Keppel en de kerktoren weer hersteld.

Wrangebulte

Boven op de Wrangebulte markeert de grote zwerfkei de plaats waar in vroegere tijden de galg stond, uit de tijd dat een “Heerlijkheid” zelf mocht rechtspreken en het vonnis ten uitvoer brengen.

Gibraltarbult

De Gibraltarbult wordt ook wel de Kabouterbult genoemd, vanwege de legendes dat er rondom de Hessenweg kabouters, elfen, heksen en trollen zouden leven.

Lees meer
Natuur
Kerkenpaden
Gemarkeerd

TOP Laag Keppel

Dorpsstraat 30
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route