TOP Laag Keppel

Dorpsstraat 30, 6998 AB Laag-Keppel | Toon op kaart

Kasteelstadje aan de Oude IJssel.

Laag Keppel

Laag Keppel is een kasteel-voorde-plaats. Het kasteel bewaakte de overgang over de Oude IJssel van de weg Emmerik-Zutphen. Bijzonder is de dorpsstraat die nog steeds is zoals hij ooit was, deze komt uit bij het watermolencomplex aan de Oude IJssel. Sinds 1969 staat hier een Friese spinnenkopwindmolen, deze molen zorgt ervoor dat het waterpeil in de molenkolk op peil blijft. Aangezien Laag Keppel in de Middeleeuwen een bepaalde vorm van stadsrechten kreeg, mag het zich ondanks het dorpskarakter ‘stad’ noemen.

Kasteel Keppel

Het kasteel ligt heel mooi op een eiland gevormd door de Oude IJssel en een zijtak hiervan.Tussen 1593 en 1614 is het kasteel herbouwd nadat het in 1582 is verwoest. Het kasteel heeft een fraai interieur en een 19e eeuws park in landschapsstijl. Sinds 1500 is het kasteel in bezit van de familie Van Palland. Het kasteel is ook nu nog bewoond en is op afspraak te bezichtigen.

Hummelo en Keppel

Deze plaatsen liggen beide op de noordoever van de Oude IJssel. Door de aanwezigheid van rivierduinen is hier een heuvelachtig en bosrijk gebied met enkele landgoederen. De hoge zandgronden waren minder geschikt voor andere doeleinden. Het is een al zeer lang gewoonde streek, getuige de oude tufstenen kerktorens. De plaatsen Laag Keppel en Hummelo lagen aan belangrijke doorgaande routes.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 87 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes.

Fietsroutes

Wandelroutes