Kom sportief genieten

in de Achterhoek!

Breng je je vakantie het liefst zoveel mogelijk buiten door? En ben je sportief aangelegd? Dan wordt het hoog tijd voor een sportieve vakantie in de Achterhoek! Want die regio is snel uitgegroeid tot de ultieme buitensportbestemming. Ik vertel je graag waarom. 

Reden 1: het landschap

Nergens is het landschap zo afwisselend als hier. Je vindt er uitgestrekte bossen, heidevelden, veen en landgoederen met karakteristieke boerderijen. Er zijn zelfs stuifduinen en toppen van meer dan 90 meter boven NAP! Als je even met je ogen knippert, zit je weer tussen de weilanden of volg je de loop van een rivier of beek. 

Reden 2: de routes

Het landschap en de vele onverharde paden lagen er al, maar de laatste jaren is daarnaast flink geïnvesteerd in nieuwe routes. Zo hebben de MTB-routes in de Achterhoek een flinke upgrade gekregen. En voor gravelbikers en trailrunners zijn nieuwe GPX-routes ontwikkeld. 

Reden 3: voor elk wat wils

Daarmee kom ik meteen bij de derde reden: elke sportieveling kan in de Achterhoek terecht! De regio leent zich uitstekend voor:

- Mountainbiken
Voor zowel beginnende als getrainde mountainbikers is er volop uitdaging te vinden. In de wekelijkse ranking van mtbroutes.nl scoren de MTB-routes Lochem en Zeddam regelmatig heel hoog. 

- Gravelbiken
De oude tractorpaden, gravelstroken en zandwegen maken dat je ‘oerend onverhard’ kennis kunt maken met de streek. In samenwerking met gravelrides.cc en lokale gravelbikers zijn er verschillende GPX-routes uitgestippeld. Lees er in deze blog meer over. 

- Trailrunnen
Samen met Mud Sweat Trails en lokale trailrunners zijn er meerdere GPX-routes ontwikkeld. Dankzij de verschillende landschapstypes gaat trailrunnen in de Achterhoek nooit vervelen. De routes zijn ook heel geschikt voor sportieve wandelaars. Lees er in deze blog meer over. 

- Paardrijden
De vele verkeersluwe wegen en verschillende ruiternetwerken zorgen ervoor dat je urenlang kunt paardrijden in de Achterhoek. In Nationaal Landschap Winterswijk is een groot ruiternetwerk uitgerold en ook in andere gebieden zijn meerdere bewegwijzerde ruiter- en menroutes om uit te kiezen. 

- Andere activiteiten
Ook voor watersporters is er genoeg te doen. Huur bijvoorbeeld een kano of sup, of ga waterskiën bij de langste waterskibaan van Nederland. Ga je graag de hoogte in, dan ben je bij een Klimbos in helemaal op je plek. In het bos zijn acht verschillende routes uitgezet, goed voor zeker een paar uur klimplezier! 

Reden 4: de overnachtingsmogelijkheden

In de Achterhoek vind je altijd een fijne slaapplek in de buurt van het gebied dat je graag wilt ontdekken. Kies voor een kleinschalige camping in het groen, een gezellige B&B of een heerlijk hotel. Bij veel grotere accommodaties verhuren ze fietsen. En overal verwijzen ze je graag door naar de beste plek om bijvoorbeeld een mountainbike of kano te huren.

Reden 5: ook genoeg vermaak op je rustdagen

Genoeg buitensportmogelijkheden dus om een hele vakantie mee te vullen. Maar je wilt natuurlijk ook weleens een rustdag! Ook op zo’n dag hoef je je in de Achterhoek niet te vervelen. Bezoek een museum of kasteel, ga winkelen in een van de leuke steden of dorpen, rust lekker uit in een pittoreske theetuin of laat je culinair verwennen in een goed restaurant. 

Tip!

“Ben je fanatiek trailrunner of wandelaar en reis je met de trein? Stap dan uit in Hanzestad Zutphen en loop de treintrail naar station Vorden. Je loopt langs de rivier de Berkel en door het grootste onafgebroken bosgebied van de Achterhoek. Heb je nog energie over, dan kun je doorlopen tot station Ruurlo en neem je daar de trein terug.”