Landgoed Dorthroute

& Harfsen
2.89 Km 00:35 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Volg de groene pijltjes van Natuurmonumenten

Landgoed Dorth

In 1939 werd hier een waterburcht gesticht. Later verrees Kasteel Dorth, dat in 1833 plaats maakte voor een landhuis met een tuin en een parkbos. In deze groene en waterrijke omgeving komen veel wilde dieren en planten voor. Geniet in het voorjaar van zangvogels en bloemrijke graslanden en ontdek in het najaar paddenstoelen en uitbundige herfstkleuren.

Franse en Engelse landschapsstijl

Het huidige landhuis is van 1928. In tuin en parkbos zie je verschillende stijlen: de Franse stijl met zijn rechte, geometrische lanen, en de Engelse stijl met kronkelpaden en romantische waterpartijen.

Indrukwekkende vijvers

Dorth ligt langs de Dortherbeek en is daarom bijzonder waterrijk. Via een inlaat worden de indrukwekkende vijvers van water voorzien. Natuurmonumenten maakt de vijvers, slotgracht, poelen en sloten regelmatig schoon.

Bijzondere amfibieen

Dankzij de vele sloten en vijvers leven hier volop amfibieen. Kamsalamanders en kleine watersalamanders zijn vaste bewoners, net als de bruine en groene kikker.

Bosvogels

Dit veelzijdige landschap trekt veel vogels aan. Met wat geluk ontdek je een zwarte of middelste bonte specht, ijsvogel, havik of boomvalk. Sta onderweg eens stil, sluit de ogen en geniet van de vele zangvogels.

Bomenlanen

Bomenlanen van beuk en eik vormen op menig landgoed voorname zichtassen. In beuken en eiken met scheuren en gaten overwinteren vleermuizen. Spechten brengen er in het voorjaar hun jongen groot.

Deel deze route