Landgoed Huis Dorth

Bathmenseweg, Kring van Dorth | Toon op kaart

Ooit woonden op kasteel Dorth de heren van Dorth. Dorth was een heerlijkheid. De geschiedenis van deze plek gaat terug tot in de veertiende eeuw. Laurens Kleijn kocht het kasteel in 1833, liet het afbreken en vervangen door een 19e-eeuwse villa. Daarna wisselde het huis verschillende malen van eigenaar. Rond 1930 werd op de fundamenten van de vorige villa een derde landhuis gezet.

Nu is het huis in bezit van de Vereniging van Natuurmonumenten. Het landgoed bestaat uit een parkbos met bomenlanen, een slotgracht, vijvers, boerengrond en voormalige productiebossen. Op het landgoed groeien stinsenplanten, zoals narcissen, dalkruid en bosanemonen. Dorth ligt langs de Dortherbeek en is van oudsher een waterrijk landgoed. Vanaf 1960 trad verdroging op. Kikkers en salamanders kregen het steeds moeilijker en vogels als de nachtegaal verdwenen. Het waterschap zorgde ervoor dat er weer volop water vloeit.

Op het landgoed, beheerd door Natuurmonumenten is een drie km lange wandeling uitgezet. Het huis en de tuinen zijn niet voor publiek toegankelijk.