Langs duinen, kolken en kastelen

Hummelo

Doetinchem

Laag Keppel

Download GPX-bestand
21.92 Km 04:23 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Een mooie afwisselende wandeling langs meerdere landgoederen, kastelen, stuifduinen in een bosrijke omgeving. Laat je verrassen door de talrijke vergezichten in dit coulisselandschap. De olijfgroene kleur op de paaltjes markeert de route. Je kunt starten vanaf:

  • TOP Laag Keppel, Dorpstraat 30 Laag Keppel
  • startpunt 74’t Heekenbroek, Tellingstraat 7 in Drempt,
  • startpunt 77 aan de Burg. Vrijlandweg in Hoog Keppel,
  • Startpunt 01, De Graafschap, Loenhorsterweg 7c in Hummelo. 

Tufstenen toren uit de 12e eeuw

Op de Burg. Van Panhuysbrink in Hoog-Keppel staat de Nederlands Hervormde Kerk. De tufstenen toren met Romaans poortje dateert uit de 12e eeuw. Vanaf De Brink gaat de wandeling naar Havezate De Ulenpas. In 1672 verbleef Lodewijk XIV, de Zonnekoning, enige tijd op het landgoed. De oorspronkelijke Ulenpas is veel ouder dan het gebouw dat er nu staat, maar het landgoed ziet er nog altijd sprookjesachtig uit.

Boerderijen met wonderlijke namen

Landgoed Enghuizen heeft een landhuis, koetshuis, jachthuis op een eiland en fraaie bruggetjes over de Hummelose beek. De boerderijen die bij dit landgoed horen, hebben wonderlijke namen zoals Jena, Bautzen of Maloï Jaroslawitz. H.J.C.J. van Heeckeren, eigenaar van 1831 tot 1862, maakte deel uit van het leger van Napoleon. Hij legde zijn oorlogsherinneringen vast in boerderijnamen die hij noemde naar veldslagen die hij met de keizer meemaakte. De boerderijen zijn veelal herkenbaar aan de roodgele wapenkleuren op de luiken.

Muurankers, gevelstenen en ingemetselde kogels

Laag-Keppel ligt pal aan de Oude IJssel en verwierf in 1404 stadsrechten. Bijzonder is de dorpsstraat die nog steeds is zoals deze ooit was. Kasteel Laag Keppel (10) staat op een eiland tussen twee takken van de Oude IJssel. Het heeft een fraai interieur en een 19e-eeuws park in landschapsstijl. Het kasteel is op afspraak te bezichtigen. Bij een rondwandeling kun je de geschiedenis aflezen aan de kleur en vorm van de stenen, aan muurankers, gevelstenen en ingemetselde kogels. 

De benen strekken

Bossen, lanen, akkers, weilanden, boerderijen, vennen en poelen wisselen elkaar af in de Kruisbergse bossen, waar de landgoederen Runsvoort en Hagen (12) liggen. Bij deze wandeling van 22 kilometer is het goed om te weten dat er onderweg voldoende plekken zijn waar je kunt uitrusten. De Gouden Karper en Het Wapen van Heeckeren in Hummelo kun je lekker eten en daarna je wandeling vervolgen. www.degoudenkarperhummelo.nl en www.wapenvanheeckeren.nl 

Lees meer
Natuur
Culinair

TOP Laag Keppel

Dorpsstraat 30

SP77 Hoog Keppel

Burgemeester Vrijlandweg

SP01 De Graafschap

Loenhorsterweg 7C

SP74 't Heekenbroek

Tellingstraat 7
SP77
P76
W12
W10
W11
W42
P64
W43
P27
P38
P34
W47
W48
P78
W49
W46
P83
W45
P18
W44
P22
P12
P27
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route