Lichtenvoordse verzet
Bekkendiek, 7135 Harreveld
|
Toon op kaart
In de Achterhoek werd tijdens de oorlog regelmatig hulp geboden aan krijgsgevangenen, zoals Franse en Waalse soldaten, en later ook Joden. Ze werden liefdevol opgevangen en kregen onderdak, voedsel, kleding en reisgeld, waarna ze op eigen gelegenheid verder konden reizen. In 1941 zochten drie Lichtenvoorders naar mogelijkheden om de krijgsgevangenen weer terug te brengen naar België. Door de toenemende hulpvragen groeide de Lichtenvoordse verzetsgroep gestaag.
Mede door berichten die het Rode Kruis de kampen kon binnensmokkelen, nam het aantal personen dat hulp zocht al snel toe. Getekende landkaartjes, soms verstopt in voedselpakketten, gaven de route naar Lichtenvoorde aan. De bakker in het centrum (le boulanger avec la porte verte) heeft namenlijsten bewaard. Dat is een minimumschatting van het aantal mensen dat geholpen is. Het gaat om 232 Franssprekenden, vier geallieerde piloten en drie Joegoslaven die hij in huis heeft opgevangen.
Op de site https://www.oudheidkundelichtenvoorde.nl/node/63 vind je meer indrukwekkende verhalen over het ondergronds verzet in Lichtenvoorde.