Moeder van alle onderduikers

Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1, 7101 DD Winterswijk | Tel: +31 543 745 090 | Toon op kaart

Dit monument is opgericht voor Heleen Kuipers-Rietberg. Deze moeder van vijf kinderen gebruikt haar contacten uit de Gereformeerde Vrouwenbond om een landelijk onderduikersnetwerk (L.O.) op te zetten. Ze wordt gedreven door haar geloof – en een talent om leiding te geven. De L.O. heeft zo'n 300.000 onderduikers onderdak geboden. Ondanks alle voorzorg wordt de organisatie toch geïnfiltreerd door Duitsers. Heleen wordt opgepakt en sterft eind 1994 in concentratiekamp Ravensbrück in Duitsland.

Verdieping: Grote ambitie
Tante Riek beseft al snel dat er meer coördinatie nodig is tussen de lokale organisaties die onderduikers helpen. Als ze ‘ouderling Van Zanten’ ontmoet, weet ze ook hoe. Hij reist heel Nederland door en houdt preken waarin hij oproept tot het plegen van verzet en sabotage. Na de ontmoeting met tante Riek komt daar de organisatie van het vinden van onderduikadressen bij. Overal in het land ontstaan zo plaatselijke afdelingen van de LO die het verzet organiseren en coördineren.

 

Verdieping: Na de oorlog
Op 18 augustus 1944 wordt Heleen opgepakt en overgebracht naar het huis van bewaring in Arnhem. Ondanks langdurige verhoren houdt ze vol en bekent geen enkele naam. In haar cel zingt ze regelmatig hardop een psalm, om zichzelf moed te geven. Heel even zit ze in kamp Vught maar moet daar, omdat de geallieerden naderen, weer vertrekken. Rond kerst 1944, ze zit dan in kamp Ravensbrück, overlijdt ze aan tyfus. Ze is 51 jaar geworden. Na de oorlog krijgt Helena Kuipers-Rietberg postuum het Verzetskruis toegekend. Haar man neemt het op 9 mei 1946 in ontvangst in het Paleis op de Dam.

Meer informatie