Molen van Gerritsen

Molenberg 4, 7064 GK Silvolde | Tel: 0543 474 262 | Toon op kaart

Deze korenmolen is een grondzeiler, met een ronde stenen romp, deels gepleisterd en rood geverfd. Molen van Gerritsen werd in 1856 gebouwd en onderging restauraties in 1967 en 1999. De molen is gedurende lange tijd eigendom geweest van de familie Gerritsen, hetgeen de naam van de molen verklaard. Vroeger had de molen de naam Beltermans molen, naar één van de beide oprichters: Bernardus Bongers van de Belterman en Wilhelmus Engelbertus Borggreven uit de Lichtenberg en naar de hoofdbewoner van de boerderij De Belterman. Dit gebeurde met steun van de leerlooiers gebrouders Borggreven. De kap werd gebouwd door de firma Kreeftenberg uit Varsseveld. De molen werd direct gebouwd als korenmolen. Er was ook sprake geweest om voor de leerlooierij run (voor het looiproces benodigde stof) te gaan malen. 

In 1887 kwam de molen in bezig van de familie Gerritsen, die vier generaties lang de molen exploiteerde.Van 1940 tot 1950 was de molen en het pakhuis eigendom van het veevoederbedrijf B. Coops uit Halle. In 1950 kocht de familie Gerritsen, met hulp van diverse geldgevers, de molen terug, waarna er een grote restauratie volgde. 

De molen is nu eigendom van de gemeente en wordt nog steeds bemalen door een vrijwillige molenaar. De molen is geregeld in werking te bezichtigen. Bezichtiging molen als de blauwe vlag uithangt en/of het bord buiten hangt “molen open”. Tevens is het mogelijk op afspraak de molen te bezichtigen.