Molenroute Oude IJsselstreek

51.18 Km 02:51 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Fietstocht langs 5 molens

Er staan 5 molens in de Achterhoekse gemeente Oude IJsselstreek, sommigen zijn nog maalvaardig. Ze zijn verbonden aan elkaar per knooppuntenfietsroute. Ook kom je over kerkenpaden met bloemrijke akkerranden, langs Museumboerderij Hofshuus met een bakhuisje & oude landbouwwerktuigen, Maalderij de Nieuwe Molen en monumentale kruidenierswinkel-bakkerij Halte Bontebrug.

Er is een flyer te krijgen van deze route bij het VVV inspiratiepunt. Ook online kun je de flyer bekijken.

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Informeer via de contactgegevens op de molenpagina’s naar de mogelijkheden.

Onderweg

Naast molens zijn er onderweg nog meer bijzonderheden te zien:

Harmenshuuske

De molenroute brengt je langs Sinderen, aan de rand van dit dorp staat het Harmenshuuske. Dit in het oog springend gebouw hoort bij de oude boerderij Harmenshuis aan de overkant van de weg. Deze boerderijnaam komt in 1640 al voor, toen woonde er een zekere Harmen aan de straote. Later is er sprake van de Boerderij-Herberg-Bierbrouwerij Harmensweerd.

Volgens overlevering is het met wit gepleisterde gebouwtje een bakhuisje, met de bijnaam ‘het hutje’. De schoorsteen is nog aanwezig binnenin maar niemand kan zich nog herinneren dat het als zodanig in gebruik was. Wel is bekend dat er in de Tweede Wereldoorlog door mensen tijdelijk onderdak werd gevonden. Het dak van het bakhuisje is een paar jaar geleden gerenoveerd.

Het is niet bekend hoe oud het huisje is, maar als het net zo oud is als de kastanjeboom die er vlak naast staat is het al meer dan 100 jaar oud.

Slaege

De route loopt langs de Aa-Strang waar het Slaege spelt op de akkers groeit. Dit is een afgesloten laaggelegen gebied dat grenst aan de Oude IJssel (Aa-Strang) en aan de Keizersbeek in de Achterhoek. Er komt in dit stroomgebied van deze rivieren moerasijzererts in de vorm van harde lagen voor, beter bekend als oerbanken. Soms komen brokken oer met een sponsachtige structuur naar boven bij het ploegen van de grond. In het verleden is het gebied van de Silvoldse Slaege bovendien vaak overstroomd, waardoor een laag vruchtbaar slib werd afgezet. Met als resultaat een vruchtbaar akkerland; lichte rivierklei gecombineerd met bonkig oer maken dat er hier ruimte is voor het letterlijk en figuurlijk telen van oergraan. ‘Net as vrogger’ wordt de Slaege gebruikt als de basis voor puur brood en bier, het is het beste graan als een puur ingrediënt zonder kunstgrepen.

Streekproducten

Landwinkel Luemes ligt iets van de route af. Deze boerderijwinkel heeft verschillende streek- en ambachtelijke producten zoals groente en fruit, noten, aardappelen (grotendeels eigen teelt), verse uitloop eieren, scharrelkip boeren ijs en verse boerenzuivel- en kaas. De verschillende soorten Slaegebieren die hier te koop zijn, zijn bijzonder passend bij deze fietsroute. Net als de honing uit Silvolde en de verschillende soorten bakmeel en Achterhoeks pannenkoekenmeel.

Bakkerij ten Have in Silvolde heeft als specialiteit speltbrood. Dit oergraan beschikt over belangrijke voedingstoffen. De broden zijn gemaakt in eigen streek, direct van het land hier in Silvolde, verbouwd op de bovengenoemde akkers in de Silvoldse Slaege in de Kroezenhoek.

Toegankelijkheid

De Molenroute is uitgezet over overwegend binnendoor weggetjes en verharde fietspaden. Een klein deel is een goed toegankelijk semiverhard fietspad.

Startpunten

TOP DRU Industriepark
Hutteweg 24
Ulft
TOP Van Hal
Grensweg 13
Voorst Oude IJsselstreek
Boerderijmuseum Het Hofshuus
Leemscherweg 24
Varsseveld

Deel deze route