De Montferlandse Toppentrail

Zeddam

Beek

Kilder

Stokkum

Download GPX-bestand
29.70 Km 03:00 uur Trailrunning
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Samen met Mud Sweat Trails en enthousiaste hardlopers uit de regio ontwikkelden we deze trail die je meeneemt naar Montferland: een tweehonderdduizend jaar oude, bosrijke stuwwal. Volop hoogtemeters en uitzichtpunten dus! De route gaat door dichte bossen over heideterreintjes, langs een natuurlijke waterbron, over smalle paadjes en over een steile zandverstuiving. 

Startlocaties

  • P Kustersland – bij de kruising tussen de Arnhemseweg en de Oude Eltenseweg in Beek - Gem. Montferland.
  • P Hettenheuvel – bij de kruising Zeddamseweg en Loolaan in Braamt

Routebeschrijving

Je loopt hard aan de hand van de GPS track, die je downloadt voor op je GPS-apparaat. Enige ervaring met het lopen op een GPS track is aan te bevelen. Zorg voor voldoende batterijen om een uur of vijf met je navigatie te kunnen lopen. Bij een gps-horloge kan een extern batterypack een uitkomst bieden. Een handheld gps met kaartfunctie is iets gemakkelijker om mee te navigeren. Neem voldoende water en eten mee.

Route in het kort

Vanaf P ‘Kustersland’ steek je na een rustige aanloop het Bergherbos in, dat in beheer is van Natuurmonumenten en Stichting Huis Bergh. Het geaccidenteerde terrein valt hier al direct op! Na 3,5 km kom je bij de Hulzenberg waar een stevige klim wordt beloond met een prachtig uitzicht. Vanaf de uitkijktoren heb je zelfs zicht tot aan de Veluwezoom en de Duitse Eltenberg. In Stokkum krijg je op je telefoon het bericht ‘welkom in Duitsland’ als je de natuurlijke bron ‘de Sprung’ oversteekt. De glooiing, het sparrenbos en het kabbelende beekje geven je er het gevoel dat je in de Ardennen bent! Aan de rand van Zeddam pak je de Mengelenberg en de Galgenberg in de route mee. Je zult merken dat het venijn in de staart van deze route zit. De Hettenheuvel (93m. NAP) en de Kale Jacob bieden een stevige uitdaging. De open zandverstuiving aan het eind van de route geeft een leuke afwisseling aan de verder bosrijke route. Een uitgebreid verslag van de route vind je op de website van Mud Sweat Trails.

Niveau

Gezien de vele hoogtemeters en de relatief lange afstand is een goede conditie en ervaring met onverharde ondergronden aan te bevelen.

Lees meer
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Startpunt: P Kusterland

Oude Eltenseweg 12, 7037 CG
Beek Gem Montferland, Nederland

Startpunt: P Hettenheuvel

Zeddamseweg 5, 7035 DC
Kilder, Nederland

TOP Tolhuis

's-Heerenbergseweg 42, 7038 CD
Zeddam, Nederland
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route