Monument Vrede Vrijheid Recht
Dijkstraat, 7131 DM Lichtenvoorde
|
Toon op kaart
Een gedenkteken voor de inwoners van Lichtenvoorde die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Nederlands-Indië. De legende van Joris en de draak staat symbool voor de strijd tussen goed en kwaad. Joris (het goede) overwint, de draak ligt er machteloos bij. Hieronder staan twee verhalen van helden die, ondanks de overwinning, hun persoonlijke strijd verloren.
Op het Youtube-kanaal van Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde staat de film Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Lichtenvoorde: https://youtu.be/tDcpca1DHxw
Antoon Slot
Antoon Slot, hier op de foto met zijn verloofde, is fel anti-Duits, doet aan sabotage en onderhoudt contact met zijn oud-dienstcommandant Gerrit van den Boogerd van de ondergrondse knokploeg Aalten. Hij wordt op 20 april 1944 opgepakt en gevangen gezet in kamp Vught. Op 25 juli 1944 wordt hij samen met Martin Lelivelt geëxecuteerd in Fort Rijnauwen. Hij is dan 26 jaar. Naar hem is de Antoon Slotstraat vernoemd.
Martin Lelivelt
Martin Lelivelt (rechts op de foto met zijn broers), woonwagenbouwer en aannemer van beroep, ving thuis regelmatig krijgsgevangenen, piloten en onderduikers op. Zijn dochter Mia, die bij het begin van de oorlog net 15 jaar was geworden, hielp hem hierbij. Op zolder had hij een schuilplaats gemaakt die met het blote oog niet te vinden was. Omdat hij een eigen bedrijf had, werd het op een gegeven moment te gevaarlijk om actief deel te nemen aan het verzet. Daarom gaf hij Joep ter Haar en Hendrik Leemreize de sleutels van zijn huis, zodat zij op elk moment onderduikers konden brengen of ophalen.
Op 20 april 1944 werd Martin in zijn woning aan de Schievegatsdijk opgepakt, naar Vught gebracht, gemarteld en uiteindelijk op 25 juli 1944 gefusilleerd bij Fort Rhijnauwen. Hij was toen 48 jaar oud. Ter ere van hem werd de Schievegatsdijk omgedoopt tot Martin Leliveltstraat.