Musica

Hoofdstraat 30, 7213 CX Gorssel | Toon op kaart

Gemeenteontvanger Van der Meij gaf in 1902 opdracht voor de bouw van het huis. Lange tijd was hier het postkantoor gevestigd waardoor het de naam ‘Mine van de Post’ kreeg. Toen de dirigent P.J. Plant het huis bewoonde kreeg het de naam ‘Musica’. De gemeente kocht het huis aan om de aansluiting van de Hoofdstraat met de Joppelaan te reconstrueren, maar de plannen gingen niet door. Het pand fungeerde ook als pension.

Hoofdstraat 30, 7213 CX Gorssel


Tot aan het begin van de vorige eeuw werd aan de keukentafel in overleg tussen opdrachtgever en de plaatselijke aannemer/timmerman bepaald hoe een nieuw te bouwen huis eruit zou gaan zien. Daar kwam verandering in toen opdrachtgevers zich bewust werden van moderne ontwikkelingen in de bouwkunst. Dit huis is hier een voorbeeld van. Wellicht diende een pand in het nabijgelegen Almen, de directeurswoning van de melkfabriek, als voorbeeld. Witgeschilderde ‘speklagen’ waren in de mode en de gemeenteontvanger kon het zich veroorloven deze met andere modieuze details in zijn woning op te nemen. De ontwerper is niet bekend. Eerst in 1921 werd het bouwvergunningenstelsel ingevoerd en werden bouwtekeningen verplicht. 

Dertien jaar oefende de gemeenteontvanger hier, zoals toen gebruikelijk aan huis, zijn functie uit. Het gemeentehuis van Gorssel stond toen in Eefde. In 1914 verrees het nieuwe gemeentehuis aan de overzijde van de straat. Een jaar later legde hij zijn functie neer. Wellicht had hij aan pottenkijkers geen behoefte. 

Meer informatie