Oost Gelre
Natasja Scharenborg
Muurschilderingen zetten Lichtenvoorde op de kaart
LICHTENVOORDE - Muurschilderingen geven Lichtenvoorde kleur. Het dorp, bij velen bekend om zijn bloemencorso, heeft er een spectaculaire attractie bij.
Door Sander Grootendorst
"De afspraak is al van anderhalf jaar geleden, ik ben trots dat ze nu eindelijk in Lichtenvoorde zijn. Natasja Scharenborg doelt op de Brabantse mannen van Studio Giftig, die een schildering aanbrengen op wat tot voor kort een blinde muur was, niet ver van het gemeentehuis. "We lopen er zo naartoe, dan kun je ze in actie zien.”
Het is de achtste muurschildering die in Lichtenvoorde tot stand komt, allemaal het gevolg van een initiatief van Natasja. Na de zomer komt er een negende bij. Dat is nog niet de laatste, maar er verschijnt wel alvast een routeboekje met informatie over de gerealiseerde schilderingen.
Natasja, afkomstig uit Groenlo en zelf kunstenaar en ontwerper, kwam in 2015 op het idee om van muurschilderingen een project te maken. "Ik kon aanhaken bij het gemeentelijke programma ‘Geef Lichtenvoorde Kleur’. Met muurschilderingen is dat letterlijk en figuurlijk mogelijk. De gemeente Oost Gelre stond er meteen positief tegenover. Het was duidelijk dat het een proces van lange adem zou worden, maar gelukkig heb ik die.”
Ze is blij met de gemeentelijke steun in de rug. "Ze laten me vrij en geven me vertrouwen. Natuurlijk koppel ik alle ontwikkelingen naar de gemeente terug. Ik probeer zoveel mogelijk initiatiefnemers en/of bewoners erbij te betrekken. Het doel is niet dat zij iets over het ontwerp mogen zeggen hoor, de artistieke vrijheid van een kunstenaar staat voor mij boven alles. Het liefst wil ik hen hun vrije gang laten gaan zonder dat zij telkens concessies moeten doen of binnen te veel kaders moeten werken. Dat is mijn uitdaging in het proces.”
Over het algemeen zijn de reacties enthousiast, maar voor sommigen zijn de schilderingen even wennen. "Dat niet iedereen er hetzelfde over denkt, is logisch, en je bent toch bezig in de openbare ruimte, dus veel mensen krijgen ermee te maken. Ik denk dat het een mooie manier is om met kunst in aanraking te komen.” Zo kon kunstenares Nina Valkhoff de muur langs de Katharijnesteeg met reusachtige reigers beschilderen nadat de woning in andere handen was overgegaan. "De vorige eigenaar was in eerste instantie terughoudend, maar de nieuwe eigenares wilde het liefst dat de schildering nog een flink stuk werd uitgebreid.”
Ook is Natasja blij met de reacties op de schildering bij het zwembad. "Het werk van Levi Jacobs is heel gestileerd. Ik had niet verwacht dat het hier zo gewaardeerd zou worden.”
Valkhoff en Jacobs komen beiden uit Rotterdam. Natasja: "Ik nodig steeds Nederlandse kunstenaars uit van wie ik weet dat ze kwaliteit en inhoud brengen. Ze zijn allemaal gewoon hartstikke goed.”
"Dat niet iedereen er hetzelfde over denkt, is logisch, en je bent toch bezig in de openbare ruimte, dus veel mensen krijgen ermee te maken. Ik denk dat het een mooie manier is om met kunst in aanraking te komen.”
- Natasja Scharenborg
De aanpak verschilt per kunstenaar. Zo was Valkhoff vooral met de kwast in de weer, terwijl de mannen van Studio Giftig de spuitbus hanteren.“Geweldig hoe ze met de losse hand een tekening op dit formaat maken, die ze daarna inkleuren,” zegt Natasja terwijl we richting de kunstenaars wandelen.
De initiatiefnemer is in dit geval niet Natasja, maar bewoner Ton Boer, een zeventiger die hier sinds 2010 woont. Vroeger zat hij in de zeevaart, zag dagelijks de horizon, in Lichtenvoorde keek hij tegen een blinde muur aan. Die krijgt nu kleur en meer dan dat: een spectaculair kunstwerk is in de maak, je ziet vogels, een hond, een vallende jager… “Straks komen er niet alleen buurtbewoners langs, maar ook toeristen. Vind ik alleen maar leuk,” lacht Ton. Hij grapt: “Ik zet wel een toonbank neer waarop ik koffie voor ze kan schenken.” Hij woont eerste rang, kan de werkzaamheden van Studio Giftig van zeer nabij observeren.
Er staan twee hoogwerkers opgesteld. De pauze is net voorbij en Niels van Swaemen is al in de ene met de spuitbus aan de slag gegaan, collega Kaspar van Leek volgt hem in de andere. “Hoe lang hebben jullie er werk aan?” vraagt Ton. “Vier of vijf dagen als het niet gaat regenen”, zegt Niels.
De twee zijn voor het eerst van hun leven in Lichtenvoorde. “Onze studio staat in Veldhoven, we werken door het hele land, maar in de Achterhoek waren we nog nooit,” zegt Kasper.
Lichtenvoorde staat voortaan op de kaart bij straatkunstenaars én bij iedereen die van deze kunstvorm houdt. Het spat van de muren.
Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Achterhoek nieuws en de Achterhoek Vakantiekrant. Wil je de graag de gehele vakantiekrant lezen? Ga dan naar een VVV of TIP in de Achterhoek en haal een gratis exemplaar op.